Skip to content
Politică

Ce scrie în Codul Penal și în legea securității naționale despre divulgarea de informații secrete. Ce pedeapsă riscă șeful statului

Șeful statului, Traian Băsescu, a precizat luni seară, în cadrul unei emisiuni televizate, că actualul premier, Victor Ponta, a fost ofițer acoperit în perioada 1997- 2001.

Conform legii nr. 51 din iulie 1991 privind securitatea naţională a României,Traian Băsescu riscă 7 ani de închisoare, după ce a divulgat informații considerate secrete de stat, precizează RTV. Și prevederile din Codul Penal sunt extrem de explicite în ceea ce privește divulgarea unor informații care sunt încadrate la categoria secrete de stat sau de serviciu.

Chiar și dacă nu este adevărat ce a dezvăluit șeful statului despre Victor Ponta, acesta ar putea avea probleme serioase în justiție, precizează avocatul Lucian Bolcaș.

”Traian Băsescu riscă pedeapsa cu inchisoare indiferent dacă este adevărat sau nu ce a spus. Pedepșete comunicarea de informații false, cu până la 5 ani de închisoare. Se poate încadra la acuzația de înaltă trădare”, a explicat Lucian Bolcaș, la Rtv.

Ce spune legea 51/ 1991- Legea securității naționale

Art. 12

(1) Nicio persoană nu are dreptul să facă cunoscute activităţi secrete privind securitatea naţională, prevalându-se de accesul neîngrădit la informaţii, de dreptul la difuzarea acestora şi de libertatea de exprimare a opiniilor.
(2) Divulgarea, prin orice mijloace, de date şi informaţii secrete care pot aduce prejudicii intereselor securităţii naţionale, indiferent de modul în care au fost obţinute, este interzisă şi atrage, potrivit legii, răspunderea celor vinovaţi.
(3) Prevederile alin. (1) şi (2) nu aduc atingere libertăţii de opinie şi exprimare, dreptului persoanei de a nu fi tulburată în vreun fel pentru opiniile sale, ca şi în acela de a căuta, de a primi şi de a răspândi informaţii şi idei, prin orice mijloace de exprimare, dacă aceste drepturi se exercită în conformitate cu legile României.

Trebuie precizat că, potrivit Legii nr. 80 din 1995 privind statutul cadrelor militare, angajaţii din instituţii precum SIE, SRI şi DSS le este interzis să facă parte din partide politice. În perioada în care Victor Ponta ar fi fost ofițer al SIE, acesta și-a început și activitatea politică în cadrul Partidului Social- Democrat.

Art. 28 din legea 51/2001

Cadrelor militare in activitate le este interzisa exercitarea urmatoarelor drepturi:
a) sa faca parte din partide, formatiuni sau organizatii politice ori sa desfasoare propaganda prin orice mijloace sau alte activitati in favoarea acestora ori a unui candidat independent pentru functii publice;
b) sa candideze pentru a fi alese in administratia publica locala si in Parlamentul Romaniei, precum si in functia de Presedinte al Romaniei;
c) sa declare sau sa participe la greva.

Ce prevede Codul Penal privind divulgarea de informații secrete de serviciu sau nepublice

Divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice

(1) Divulgarea, fără drept, a unor informaţii secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicităţii, de către cel care le cunoaşte datorită atribuţiilor de serviciu, dacă prin aceasta sunt afectate interesele sau activitatea unei persoane, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Divulgarea, fără drept, a unor informaţii secrete de serviciu sau care nu sunt destinate publicităţii, de către cel care ia cunoştinţă de acestea, se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă.

(3) Dacă, urmare a faptei prevăzute în alin. (1) şi alin. (2), s-a săvârşit o infracţiune împotriva investigatorului sub acoperire, a martorului protejat sau a persoanei incluse în Programul de protecţie a martorilor, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani, iar dacă s-a comis cu intenţie o infracţiune contra vieţii, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani.

Ce prevede Codul Penal cu privire la divulgarea secretului care periclitează securitatea naţională

(1) Divulgarea unor documente sau a unor date care constituie informaţii secrete de stat, de către cel care le cunoaşte datorită atribuţiilor de serviciu, dacă fapta pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la 7 la 15 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(2) Deţinerea în afara îndatoririlor de serviciu a unui document ce conţine informaţii secrete de stat, dacă fapta pune în pericol securitatea naţională, se pedepseşte cu închisoarea de la 5 la 10 ani.

(3) Divulgarea, fără drept, a unor documente sau date care constituie informaţii secrete de stat, de către cel care ia cunoştinţă de acestea în afara îndatoririlor de serviciu, se pedepseşte cu închisoare de la un an la 5 ani.

1 comentariu la “Ce scrie în Codul Penal și în legea securității naționale despre divulgarea de informații secrete. Ce pedeapsă riscă șeful statului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *