Skip to content
Sănătate

Situaţie disperată la Iaşi: 20 de bolnavi Covid aşteaptă de două zile în Urgenţe. Primul venit, primul internat

Inquam Photos/Virgil Simionescu

Nu se eliberează locuri cu oxigen în spitalele Covid. „Din păcate, am cerut acum ajutor la nivel naţional, să ne primească şi alte judeţe, şi din păcate nici în alte judeţe nu există locuri„, a spus dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi. Valul 4 creşte de la o zi la alta la Iaşi: ieri, peste 500 de ieşeni au cerut să fie testaţi acasă de echipele mobile. Spitalul mobil de la Leţcani nu poate fi pus încă în funcţiune pentru că a expirat contractul pentru stocatorul de oxigen.

Reţeaua sanitară COVID-19 de la Iaşi a „pocnit” sub presiunea internărilor de cazuri grave. Este a treia zi consecutiv când cei infectaţi cu SAR-CoV-2, aflaţi la un pas de moarte, nu au loc în secţiile de terapie intensivă. Nici de la noi, nici de nicăieri. Pacienţii COVID aflaţi în UPU au prognostic rezervat. “Au nevoie de oxigen, şi nu avem unde să îi punem. Nu îşi găsesc loc în secţii”, a spus dr. Vasile Cepoi, directorul Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi.

„Din păcate, nici în alte judeţe nu există locuri”

Peste 20 de pacienţi aşteaptă de aproape 48 de ore în UPU a Spitalului „Sfântul Spiridon” o şansă la viaţă pe care sistemul sanitar nu le-o poate da pentru că, deocamdată, se tratează după metoda „primul venit, primul internat”. „Majoritatea celor care intră în ATI nu sunt cazuri noi, ci sunt cazuri care s-au agravat în secţie. Cazurile noi grave stau în UPU Spiridon, scrie ziaruldeiasi.ro.

Din păcate, am cerut acum ajutor la nivel naţional, să ne primească şi alte judeţe şi din păcate nici în alte judeţe nu există locuri”, a spus dr. Vasile Cepoi, directorul DSP Iaşi. Situaţia de la UPU a Spitalului „Sfântul Spiridon” este mai mult decât critică. Opt pacienţi sunt pe Terapie Intensivă, alţi 16 sunt cu formă moderată şi fără loc în spital, iar alţii aşteaptă rezultatele la testare. „E vorba de pacienţii care se află pe ventilaţie invazivă. Sunt intubaţi şi sunt pe ventilator. Trei dintre ei sunt pe ventilaţie non-invazivă, iar doi pe dispozitive de high flow, deci cu un consum foarte mare de oxigen şi care nu necesită ventilaţie mecanică. Pacienţi sunt în stare gravă. Sunt sedaţi şi intubaţi astfel încât să poate suporta ventilaţia. Au imagini CT cu afectare de peste 60%. Au un prognostic rezervat. Vârstele lor sunt între 30 şi 90 de ani”, a subliniat prof.univ.dr. Diana Cimpoeşu, coordonator UPU/SMURD Iaşi.

Rata medie la ATI COVID – peste 10 internări pe zi

Media de infectare în ultimele trei zile este de 300 cazuri noi pe zi. Rata de internare în ATI a depăşit 10 cazuri pe zi. Doi dintre cei pozitivi aflaţi în UPU sunt vaccinaţi. Unul cu doza Johson&Johnson, iar altul cu Pfizer.

Probabil că necesitatea celei de a 3 a doze se vede clar şi de astăzi a început şi administrarea acesteia, dar asta nu înseamnă că trebuie să uităm de celelalte măsuri. Nu trebuie să se pună presiune pe sistemul sanitar. Nu putem aştepta minuni de la tratamentele existente atunci când este o afectare de 75-95% a plămânului. Masca şi distanţarea, pentru că altfel riscăm să avem cazuri grave, familii care plâng pentru oameni lor dragi care sunt în ATI sau UPU, familii care plâng pentru cei pe care îi pierd. Şi toţi aceşti oameni mai au o şansă dacă se vaccinează, dacă poartă mască şi se distanţează. Liderii de opinie, mai ales cei care au fost împotriva vaccinării sau cei care au contestat existenţa virusului, îi rog să ne fie alături în aceste zile, nouă şi celorlalţi colegi, poate aşa vor găsi o explicaţie în favoarea pacienţilor şi a situaţiei în care ne aflăm„, a mai spus Diana Cimpoeşu.

Pacienţii non-Covid pot rămâne fără ATI oricând

Record în acelaşi timp la solicitările la domiciliu pentru testare. Directorul DSP Iaşi, Vasile Cepoi spune că nici în valul 2 sau 3 nu au existat atât de multe cereri. Ieri, 502 ieşeni au solicitat testarea acasă. “Avem 10 echipe de-ale noastre plus echipele de la SAJ care încearcă să acopere această cerere. Sigur, aceasta va duce la o incidenţă crescută a cazurilor critice care se vor prezenta în UPU”, a spus Vasile Cepoi. Presiunea pe sistemul medical se măsoară în cifre. Dintre cei peste 900 de ieşeni aflaţi scriptic în izolare, 50% se află deja internaţi.

Cu alte cuvinte, drumul de acasă la spital, e doar un pas. “Problema este că toţi cei care ajung la unităţile medicale sunt deja agravaţi. Toate aceste cazuri au nevoie de oxigen în cantităţi mai mari sau mai mici. Ca să putem face faţă, ar trebui să avem 600 de paturi cu linie de oxigen. Nu avem aşa ceva nicăieri. Nu mai internăm persoane care nu au nevoie de oxigen. Foarte puţine persoane sunt internate în momentul de faţă care nu au nevoie de oxigen, dar ele refuză să se trateze la domiciliu„, a mai spus Vasile Cepoi. Situaţia de la secţiile de la ATI pare a fi mai mult peticită, pentru că pur şi simplu nu mai sunt soluţii. În urmă cu 48 de ore, DSP spera să poată deschide 5 paturi ATI pentru pacienţii non-COVID la Spitalul „Sfântul Spiridon”.

Nu s-a putut pentru că staţiile/fabricile de oxigen cedează din cauza consumului foarte mare. “Am mai dus două ventilatoare la UPU de la Spitalul de la Târgu Frumos, unde vor mai putea fi puşi doi pacienţi. Acolo se folosesc tuburi de oxigen. Nevoile fiind foarte mari, trebuie să schimbăm frecvent aceste tuburi, deci suntem într-o situaţie critică, aproape de nedepăşit”, a spus Vasile Cepoi.

Leţcaniul, fără stocator de oxigen pentru că a expirat contractul

Ridicolul situaţiei face ca în coasta Iaşului să se afle cel mai modern şi, teoretic, performat spital mobil din ţară, achiziţionat cu milioane de euro tocmai în contextul pandemiei. Dar lacătul zace pe el. De 10 luni, Spitalul de la Leţcani este plimbat între fostul chiriaş – Spitalul de Boli Infecţioase, proprietar – Agenţia Euronest şi actualul utilizator – IGSU.

După ce am finalizat pe 16 septembrie preluarea de la fostul utilizator, respectiv Spitalul de Boli Infecţioase, am început pe 20 septembrie predarea către IGSU. În săptămâna anterioară s-a finalizat procesul de predare cantitativă şi s-au făcut probe la echipamentele medicale. Astăzi vor fi pornite şi fabricile de oxigen şi se vor face teste la ventilatoare şi prizele de oxigen”, a spus Alina Popa, reprezentant Euronest. Nimeni dintre autorităţi nu au prevăzut probabil dimensiunile valului 4 al pandemiei. Pentru că altfel, nu se explică faptul că spitalul nou de la Leţcani a rămas fără stocator de oxigen. „Stocatorul a fost închiriat de către Spitalul de Boli Infecţioase. La momentul rezilierii contractului, s-au reziliat şi contractele subsecvente, inclusiv pentru stocatorul de oxigen. Stocatorul a fost luat de către proprietar, respectiv Linde Gas, când contractul de închiriere încheiat de Spitalul de Boli Infecţioase nu mai avea temei. Oxigenul acum este asigurat de fabricile de oxigen de la Leţcani şi vom suplimenta cu baterii şi vom monta un stocator nou pentru IGSU„, a adăugat Alina Popa.

Deocamdată, situaţia şi soarta bolnavilor COVID care stau la porţile spitalelor pare încâlcită şi în meandrele birocraţiei. În acelaşi timp, medicii spun că valul 4 este doar la început, iar ce urmează este greu de estimat. “Din păcate, epidemiologii ne confirmă că nu s-a atins vârful valului, iar în următoarele ore, zile, vor continua să ajungă pacienţi la UPU şi ATI atât în Iaşi, cât şi în toată ţara. Presiunea pe corpul medical este clar peste valul 3 acum. Este clar, va creşte„, a mai spus Diana Cimpoeşu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *