Skip to content
Puterea Știrilor Video

Slăbește virusul sau testează România prea puțin? Dr. Adrian Marinescu: Și în spitalele de primă linie situația este mai bună decât înainte

OK Medical

Într-un interviu pentru „Puterea Știrilor”, Adrian Marinescu, medic primar din cadrul Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”, a declarat că „deși nu se mai testează la fel de mult ca înainte, ar trebui să vedem că situația este mai bună, chiar dacă nu sunt scăderi importante, măcar sunt scăderi”.

„Ar trebui să gândim lucrurile un pic echilibrat pentru că totuși, situația e mai bună în acest moment. Chiar dacă luăm în calcul că se testează mai puțin, totuși și numărul pacienților de la terapie intensivă, chiar dacă nu este o scădere importantă, a mai scăzut. Este clar că este un echilibru și acolo, din fericire. Asta vă pot spune și la nivel de spitale.

Și spitalele de primă linie au într-adevăr o situație mai bună decât înainte ca număr de prezentări, ca număr de pacienți care așteaptă în gardă ș.a.m.d. Asta se întâmplă la „Matei Balș” și cu siguranță este peste tot.

Chiar și la nivelul locurilor de internare, sigur că în continuare este o presiune și sunt mulți pacienți internați dar mai sunt locuri libere, nu mai e situația imposibilă care era în urmă cu o lună și ceva. Nu înseamnă că nu pot veni și vremuri grele”, susține Adrian Marinescu,

Medicul este de părere că „va mai dura până vaccinul va intra în funcțiune, dar ce este mai important în final este ca în momentul în care avem un test pozitiv, rapid sau PCR, primul gest să fie izolarea, iar al doilea, discuția cu medicul de familie pentru a face o evaluare a situației în care ne aflăm”.

„Până să intre vaccinul în funcțiune, o să mai dureze, până vom avea acea masă importantă la nivelul populației care să fie imunizată. Eu aș gândi lucrurile în felul următor: sigur că testarea ar fi bine să fie extinsă, mai ales că acum testăm și cu teste antigenice rapide. De multe ori sunt și teste făcute acasă care nu sunt raportate.

Ce este important în final din punctul meu de vedere este așa: în momentul în care avem un test, rapid sau PCR, este important ca primul gest să fie de izolare.

Al doilea gest ar trebui să fie o discuție cu medicul de familie pentru a face o evaluare și a lămuri dacă suntem într-o formă ușoară sau nu, dacă avem sau nu factori de risc, dacă trebuie să mergem la evaluare la spital sau trebuie să rămânem acasă”, a conchis medicul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *