Parlamentul Slovaciei a adoptat o lege care ar putea interzice medicilor să protesteze şi să demisioneze împotriva salariilor mici și să-i oblige să continue să lucreze.
Conform Rador, deputații din Consiliul Național, care are 150 de locuri, au votat cu 74-70 în favoarea legii, elaborată de guvernul premierului populist Robert Fico și care vizează prevenirea colapsului sistemului sanitar.
Legea a venit ca răspuns la amenințarea cu demisiile în masă din partea a peste 3.000 de medici din spitalele țării, care au declarat că plănuiesc să-și părăsească locurile de muncă la începutul anului viitor din cauza salariilor mici, a lipsei de personal și a altor probleme legate de forța de muncă.
Legea dă Guvernului puterea de a declara stare de urgență, dacă asistența medicală nu este disponibilă.
Medicii ar fi, prin urmare, forțați să lucreze pentru că notificările lor de abandon al locului de muncă nu ar fi acceptate și refuzul de a lucra ar putea presupune pedeapsa cu închisoarea. Măsurile de urgență pot dura până la 120 de zile.
Ministrul Sănătăţii, Kamil Šaško, a declarat, în timpul dezbaterii parlamentare, că speră că „nu va fi forţat niciodată să folosească acest instrument”, susținut puternic de către sindicatele care reprezintă medicii.
Medicii au protestat, pentru că Guvernul nu a discutat cu ei despre reducerile unui plan pentru 2022, care vizează creșterea salariilor lor în următorii doi ani. Reducerile fac parte din măsurile de austeritate aprobate de Guvern, pentru a ține sub control deficitul bugetar în creștere.
Autor
-
Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News