Slovacia nu mai acordă ajutor militar Ucrainei. Prima reacție de la Bruxelles

Siegfried Mureșan - Puterea Știrilor

Invitat în emisiunea Puterea Știrilor, europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan, vicepreședinte al PPE și al grupului PPE din Parlamentul European, a susținut că anunțul noului premier al Slovaciei, social-democratul Robert Fico, privind încetarea ajutorului militar pentru Ucraina, este un  caz izolat și se înscrie în retorica unui „lider antieuropean, extremist”.

Eurodeputatul a susținut, în acest context, că este convins că niciun alt stat membru al Uniunii Europene nu va fi pe aceeași linie cu noul premier al Slovaciei, astfel că toate celelalte state vor continua să fie pe deplin solidare cu Ucraina. Siegfried Mureșan amintește și de faptul că o mare parte dintre ajutoarele ce merg în Ucraina au trecut prin Polonia. Doar o mică parte dintre ajutoarele care au mers în Ucraina au trecut prin Slovacia, spune acesta.

„În ultimele săptămâni au existat două alegeri în două state membre ale Uniunii Europene, din regiune, de la noi, alegeri importante și pentru situația din Ucraina. Au existat alegeri în Slovacia și au existat alegeri în Polonia. Din păcate, în Slovacia alegerile au fost câștigate de un lider antieuropean, extremist, care nu dorește să continue sprijinul decisiv alocat Ucrainei. În Polonia, stat mai mare, vestea bună este că alegerile au fost câștigate de o coaliție de partide condusă de Donald Tusk, fost președinte al Consiliului European, lider pro-european, care înțelege nevoia de a fi alături de Ucraina. Ca atare, din alegerile din ultimele săptămâni a ieșit una caldă și una rece. Vestea bună e mai importantă decât vestea negativă, deoarece Polonia este, geografic, și din punct de vedere al populației și al suprafeței sale, mult mai importantă pentru sprijinul pentru Ucraina.

Am auzit cu toții că o mare parte dintre ajutoarele ce merg în Ucraina au trecut prin Polonia. Doar o mică parte dintre ajutoarele care au mers în Ucraina au trecut prin Slovacia. Faptul că Slovacia are un lider iresponsabil, antieuropean împotriva Ucrainei este o veste proastă, dar ne afectează mai puțin decât ne ajută faptul că Polonia, un stat mare, va avea acum un prim-ministru și un guvern proeuropean credibil, care va acționa în parteneriat cu România și cu Uniunea Europeană, va ajuta Ucraina. Și viitorul guvern polonez înțelege că ajutând Ucraina ne ajutăm și pe noi înșine”, a declarat europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan, la Puterea Știrilor.

„Nu mă aștept ca un alt lider european să pună sub semnul întrebării ajutorul pentru Ucraina”

„Sunt convins că niciun alt stat membru al Uniunii Europene nu va fi pe linie cu acest premier al Slovaciei. Sunt convins că toate celelalte state membre ale Uniunii Europene vor continua să fie pe deplin solidare cu Ucraina. Vom ajuta Ucraina. Pe premierul Ungariei, Viktor Orban, l-am văzut în trecut făcând notă discordantă, în sensul în care a susținut până la urmă toate pachetele de sancțiuni împotriva Federației Ruse, dar a avut nevoie de mai mult timp. Au fost amânări. Deci, nu mă aștept ca, pe lângă premierul Slovaciei și pe lângă particularitățile cunoscute deja cu Viktor Orban, nu mă aștept ca vreun alt lider european să pună sub semnul întrebării ajutorul pentru Ucraina.

Dimpotrivă, mă aștept ca noul premier polonez să fie și mai clar și mai hotărât în a ajuta Ucraina. Și mai aștept ca unitatea existentă la nivelul instituțiilor europene și la nivelul statelor membre în a ajuta Ucraina, în a sprijini Ucraina, să continue”, a mai explicat europarlamentarul Siegfried Mureșan, la Puterea Știrilor.

 

Slovacia anunță încetarea ajutorului militar pentru Ucraina

Noul premier al Slovaciei, social-democratul Robert Fico, a anunţat joi încetarea livrărilor de arme către Ucraina şi limitarea sprijinului acordat ţării vecine la „un ajutor umanitar şi civil”, transmite AFP.

„Considerăm ajutorul pentru Ucraina doar un ajutor umanitar şi civil, nu vom mai furniza arme Ucrainei” , a declarat Fico, a doua zi după numirea sa în fruntea unui guvern de coaliţie asociat cu un partid de extremă dreapta prorus.

Fico, un apropiat al premierului ungar Viktor Orban, a câştigat alegerile legislative din 30 septembrie în urma unei campanii electorale în care a pledat pentru încetarea ajutorului militar oferit Ucrainei, combaterea migraţiei ilegale şi o politică independentă a Slovaciei faţă de agenda promovată de Bruxelles şi de SUA.

Detalii AICI 

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: