Skip to content
Opinii & Analize

Șmecheria lui Dacian în combinația Kovesi

Două declarații au ținut capul de afiș al zilei în care Președintele Iohannis a anunțat demiterea Laurei Codruța Kovesi. Prima este cea a fostului procuror-șef al DNA, în care anunța ca va pleca din Direcția Națională Anticorupție, dar că va rămâne dedicată meseriei sale de bază, adică cea de procuror. A doua aparține unei părți a forțelor de opoziție, mai precis reprezentanților USR, completați nuanțat de catre Cioloș, prin care anunță susținere la președinție pentru un candidat propriu.

Foarte mulți analiști s-au repezit să susțină că aceștia pregătesc terenul pentru candidatura Codruței Kövesi la Președinția României, scenariu care a fost mestecat sub formă de posibilitate lansată voalat de către politic și fake news de către site-urile de știri.

Cu toate acestea, situația pare să conțină o jumătate de adevăr. Nici Dacian Ciolos, nici Dan Barna și tind să cred că nici Codruța Kovesi nu au naivitatea să creadă că fostul procuror-șef al DNA ar putea să susțină cu succes o candidatură la prezidențialele de anul viitor. Și asta din câteva motive extrem de simple:

1. Din punct de vedere tehnic, nici  USR și nici partidul fără notorietate al lui Dacian Cioloș nu au structurile necesare în teritoriu pentru a acoperi un astfel de proces, până la nivel de comună. Or, alegerile prezidențiale sunt câștigate doar de către cei care reușesc să ia voturi din toate structurile administrative.

2. Neavând reprezentare parlamentară, partidul lui Cioloș nu deține oameni în secțiile de vot, locul unde se joacă de multe ori alba-neagra cu voturile electoratului. Astfel, supravegherea votului ar rămâne în mâna puținilor și naivilor reprezentanți ai USR, forță insuficentă pentru a controla frauda, mai ales în mediul rural.

3. Kovesi însăși nu ia voturi din toate unitățile administrative. Notorietatea sa este una crescută, dar favorabilitatea este una predominantă în mediul urban. Astfel, un depozit enorm de voturi se află în mediul rural, spațiu controlat exclusiv de primari. Indiferent că sunt PSD sau PNL, primarii nu o iubesc pe Kovesi, cea care i-a trimis de multe ori în fața parchetului sau a instanței. Prin urmare, niciun primar nu va trimite îndemnuri de vot sau va direcționa rețeaua de votanți către fostul procuror-șef al DNA.

4. În momentul transformării Laurei Kovesi în vârf de lance pentru o potențială alianță USR-MRÎ, aceștia sunt țintă vie pentru PSD. Niciun discurs nu îi va mobiliza mai puternic, niciun lider nu le va insufla mai multă dorință de revanșă politică decât o candidatură a lui Kovesi. Aceasta va lupta acum pe teritoriul lor, a celor care știu joaca politică de foarte multă vreme și care au adunat resentimente și frustrări enorme față de cea care i-a târât pe ei și/sau pe colegii lor în fața justiției. Atunci, mobilizarea clasei politice (fie ea PSD, fie PNL) pentru a doborî rinocerul care i-a devastat timp de 5 ani de zile va fi una fără precedent. Vor vâna fiecare gest și vor mobiliza fiecare om din rețeaua de partid într-un vot anti-Kovesi.

5. PSD va fi dispus să sacrifice propriul candidat, în cazul în care Klaus Iohannis va continua să dețină primul loc în preferințele românilor. Deși vor lupta pe viață și pe moarte în turul I, în turul II, PSD va fi dispus la direcționarea voturilor către Klaus Iohannis, știind că dorința de răzbunare a Codruței Kovesi poate fi devastatoare, odată ce va ajunge în funcția prezidențială.

În aceste condiții, candidatura lui Koveși pentru funcția de președinte al României are toate ingredientele necesare pentru conturarea unui eșec. Și nu cred că Cioloș și ai lui nu s-au gândit la asta.

Care va fi strategia pe termen scurt?

Cel mai probabil, Dacian Cioloș, omul care poate orchestra un astfel de scenariu, are în vedere obținerea unui beneficiu de imagine imediat pentru sine și pentru partidul său, prin valorificarea în manieră electorală a dramatismului momentului demiterii lui Kovesi. Și atunci, cel mai probabil, Cioloș (în combinație cu USR) va anunța curând oferirrea locului I pe lista de europarlamentari pentru fostul procuror-șef. În felul acesta, Cioloș rezolvă artistic trei dintre marile probleme cu care se confruntă:

1. Reușește să facă transferul complet de simpatie dinspre Koveși către sine și partidul său, concretizând câteva scaune de europarlamentar.

2. Ia un scor suficient de mare cât să lase PNL între scaune la alegerile europarlamentare, prin faptul că el va fi cel care va polariza lupta cu PSD. Cel mai probabil, cu Kovesi în frunte și alături de USR, vor obține un scor apropiat de PNL. În acest fel, negocierile pentru susținerea Președintelui Iohannis, în comun, pentru un nou mandat, vor fi mult mai dure, Cioloș visând cu ochii deschiși întoarcerea pe scaunul din Palatul Victoria. Și asta pentru că Dacian Cioloș știe foarte bine că el nu a făcut niciodată față unui vot popular direct, iar aruncarea într-o luptă directă cu Klaus Iohannis i-ar sublinia dimeniunea electorală minusculă. Și pentru a conta la bursa politică, trebuie să ai o funcție de top, dar prin numire directă.

Sau, în cazul în care înțelegerile pică, Cioloș ar fi candidatului unic al MRÎ și USR, primbând icoana cu Kovesi prin toate adunările publice.

3. Ar scăpa de povara popularității lui Kovesi, aceasta având același bazin de simpatie cu fostul comisar european. Prin trimiterea Codruței Kovesi în Parlamentul European, Dacian Cioloș ar ieși onorabil, ba chiar cu profit din această strânsoare de imagine.

Dar ceea ce este cel mai interesant din toată această potențială desfășurare de evenimente este că, odată făcută oferta publică adresată lui Kovesi, chiar dacă aceasta acceptă sau nu, Dacian Cioloș bagă în buzunar capitalul de favorabilitate adunat de fosta șefă a DNA.

1 comentariu la “Șmecheria lui Dacian în combinația Kovesi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *