Prim-ministrul ucrainean Denis Şmîhal a fost primit, vineri, la Palatul Victoria, de premierul Marcel Ciolacu. Cei doi înalţi oficiali au avut o întrevedere tete-a-tete, au semnat documente bilaterale și au făcut declarații comune.
Premierul ucrainean a vorbit, vineri, într-un interviu pentru Digi24 despre evoluția războiului și despre cum au fost primiți refugiații ucraineni în România.
“Astăzi este a 541-a zi a acestei agresiuni la scară largă a Rusiei în Ucraina. Suntem încă în război, luptăm pentru viața noastră, pentru familiile noastre, pentru casele noastre. Suntem obosiți, dar nu suntem deloc epuizați. Avem destule. Suntem o țară mare. Avem armată suficientă ca să ne protejeze, avem un sprijin crucial din partea partenerilor noștri, în special din România, așadar, permiteți-mi să mulțumesc președintelui, guvernului, poporului român pentru acest sprijin neclintit al suveranității și integrității noastre teritoriale, și al luptei noastre pentru libertate și valorile europene. Nu sunt probleme cu protecția. Avem suficiente resurse umane. Suntem absolut motivați. Voi repeta, ne protejăm pământul, familiile, viețile noastre. Forțele ruse sunt demotivate acum. De ce? Pentru că noi suntem în contraofensivă. Nu este atât de rapidă, pentru că protejăm fiecare viață”, a spus Şmîhal.
Întrebat dacă, în cazul în care partenerii occidentali vor oferi Ucrainei F-16, acele avioane vor fi folosite doar pentru a apăra cerul şi teritoriul Ucrainei sau şi pentru atacuri pe teritoriul rus, oficialul a răspuns:
“În primul rând, permiteți-mi să mulțumesc guvernului român și poporului român pentru voinţa şi anunţul de instruire a piloților ucraineni pentru F-16. Mulțumesc mult, apreciem acest lucru. Și ar trebui să subliniez, și ar trebui să spun foarte tare aceste cuvinte: vom folosi F-16 doar pentru a ne proteja mediul, cerul și oamenii noștri. Așa că le vom folosi numai pe teritoriul ucrainean, doar pentru protecția cerului ucrainean. Este extrem de important pentru noi. Nu vom folosi niciodată aceste avioane pentru a ataca teritoriul rus. Este o regulă pentru noi”.
Denis Șmîhal a mai afirmat că rușii sunt “piraţi în Marea Neagră” şi testează capacităţile NATO şi unitatea NATO în Marea Neagră.
“De altfel, distrugerea acestei iniţiative de la Marea Neagră pentru exportul de grânde din Ucraina duce la destabilizare în Africa și în regiuni din Orientul Mijlociu și Asia. Și acestea vor avea influențe asupra Europei. Absolut. Înțelegem acest lucru și îl știm. Așa că rușii, folosesc mâncarea ca armă. Din nou, din păcate. Toate acestea, ne îndeamnă să fim foarte uniți și să protejăm acest coridor pentru transportul grânelor prin Marea Neagră și pe 16 august, prima navă a ieşit din portul maritim Odesa, iar acum este în Turcia. Deci a avut succes. Eu știu că vom continua. Solicităm sprijin și protecție din partea partenerilor noștri, cerem României, Bulgariei, NATO să creeze protecție pentru acest coridor al grânelor din Ucraina, ca să ne putem exporta grânele. Pentru că Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale pentru aceste țări, care au nevoie de aceste alimente. Evitarea unei crize alimentare este sarcina numărul unu pentru noi toți. Ştiu că această inițiativă a grânelor, care a fost semnată de Ucraina, Turcia și ONU, va continua. Rusia nu a făcut parte din acest acord, dar îi îndemn pe toți partenerii să facă presiuni asupra Rusiei. Nu distrugeți acest coridor al grânelor. Nu distrugeți securitatea alimentară globală. Este extrem de important, și niciun pirat din Marea Neagră nu ar trebui să încerce să testeze ce va face NATO pentru această securitate alimentară, cu securitatea alimentară globală”.
Şmîhal a precizat că a avut o întâlnire foarte fructuoasă cu prim-ministrul României.
“În primul rând, am dori să ne intensificăm cooperarea în privinţa logisticii Dunării, în logistica feroviară și auto. De asemenea, am convenit cu privire la utilizarea portului Constanța pentru logistica și transportul încărcăturilor de cereale ucrainene, astfel încât să ne permită să ne creștem capacitatea de export de două ori, cu România. Și este important, nu doar pentru Ucraina și România, ci și pentru Uniunea Europeană și pentru alte țări care așteaptă cereale și alimente ucrainene. Am semnat câteva acorduri. În primul rând, a fost declarația reciprocă a prim-miniștrilor cu privire la dezvoltarea logisticii și logisticii personalizate între țările noastre. Este vorba despre automobile, puncte de frontieră, cale ferată și căi navigabile, înseamnă Dunărea şi porturile de la mare, puncte de frontieră. Și, de asemenea, sunt puncte despre dezvoltarea drumurilor și podurilor, infrastructura dintre țările noastre. Cred că în viitorul apropiat, cu sprijinul Comisiei Europene, vom crește de două ori sau chiar mai mult capacitățile noastre de infrastructură. De asemenea, am semnat un acord cu privire la modificările reciproce a documentelor educaționale, care vor permite poporului ucrainean și românilor să-și folosească documentele educaționale, diplomele, fără nici o permisiune sau aprobare, în țările noastre, pentru a lucra în funcție de profesia lor”, a afirmat Şmîhal.
Oficialul a precizat că Ucraina apreciază enorm găzduirea de către România a refugiaților ucraineni.
“Pentru ei este important să aibă această posibilitate să lucreze și să câștige bani, să plătească impozite la bugetul românesc. Și, de asemenea, este important pentru români, în procesele viitoare de reconstrucţie a Ucrainei, pentru că românii vor merge în Ucraina și ne vor ajuta, ne vor sprijini și vor face afaceri în Ucraina, ajutând la vindecarea ţării noastre. Acest document este foarte promițător și foarte important pentru ambele noastre țări. De asemenea, am semnat încă o notă despre crearea unui nou punct de frontieră între țările noastre”, a mai spus el.
Citeşte aici interviul integral.
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News