Skip to content
Politică

SMURD, într-un nou scandal: avion cumpărat la suprapreţ de la o firmă a lui Prigoană. La telefon răspunde o pizzerie DOCUMENT

Aeronava de intervenții medicale de urgență, achiziționată în 2012 cu peste 750.000 de euro, care se afla în reparații în timpul tragediei din Apuseni din 20 ianuarie 2014, a fost cumpărată printr-un intermediar. Fondatorul SMURD, Raed Arafat, susține că această firmă a fost recomandată de producătorul american.

“Fundația pentru SMURD” a plătit, în 2012, suma de 757.000 de euro unei obscure firme din Austria – cu obiect de activitate reperații instalații sanitare, de gaz, termoficare, aer condiționat – pentru a cumpăra un avion de mici dimensiuni, Piper PA-42 Cheyenne III – fabricat în SUA în 1981, pe care l-a transformat în ambulanță aeriană de mare viteză. Fundația este înființată și condusă de Raed Arafat pentru a strânge fonduri de la populație, în special din donarea impozitului de 2%, fonduri destinate achizițiilor pentru serviciul public SMURD. Suma de 757.000 de euro este dublă față de prețurile cerute de proprietarii unor avioane identice cu aeronava folosită de SMURD, relatează cetateanul.net.

Anunțul avionului cumpărat din contribuțiile românilor

În iulie 2013, era prezentat publicul avionul Piper PA-42 Cheyenne III care fusese cumpărat din contribuțiile de 2% din impozitul pe venit al românilor, aeronava urmând să fie un fel de ambulanță aeriană pentru pacienții care avea nevoie de transport urgent la spitalele din străinătate sau din țară.

Raed Arafat anunțase încă cu un an în urmă, în iulie 2012, că dorește să achiziționeze un astfel de avion pentru a-l dona apoi serviciului public SMURD pentru a fi utilizat la intervenții de mare urgență. „Avem două oferte. Prima este sub un milion de euro pentru un avion la mâna a doua, însă acesta ar putea necesita îmbunătăţiri. Cea de-a doua ofertă este de peste un milion de euro, tot pentru un avion second-hand. Vrem să zburăm cel puţin 3-4 ani cu acest avion fără să fie nevoie de îmbunătăţiri esenţiale”, a menţionat la acel moment Raed Arafat.

Conform datelor primite de la Fundația pentru Smurd, avionul a fost cumpărat chiar în cursul acelui an, 2012. “Avionul de tip Piper PA-42 Cheyenne III, fabricat in SUA, a fost achizitionat in anul 2012, ca avion second hand, cu 5500 de ore de zbor efectuate. Ulterior, avionul a fost dotat cu aparatura medicala nouă necesară, conform standardelor europene dar în conformitate și cu standardele existente în România pentru asigurarea terapiei intensive medicale, pentru a putea efectua misiuni umanitare de salvare a pacienților”, au transmis reprezentanții ONG-ului pentru Cetăţeanul.net.

Prima ofertă la care făcea referire Raed Arafat aparținea unei firme austriece, LKS Gmbh. Aparatul de zbor de tip second-hand oferit de această companie a fost aleasă de Raed Arafat.

Oferta firmei de instalatori

Până în anul în care a ajuns în posesia Fundației pentru SMURD, avionul a efectuat zboruri doar pentru RedAir – Red Doctors. Firma este din Austria, din orașul Linz mai exact, și este controlată prin intermediul altei societăți, denumită MIM (Mobile Intensiv Medzin), de doctorul Viktor Stollnberge. Raed Arafat susține că nu-l cunoaște pe colegul său din Austria, așa cum a răspuns la o întrebare adresată pe acest subiect.

În 2012, aeronava Piper PA-42 Cheyenne III este achiziționată de la Red Doctors de LKS Gmbh. Conform registrelor austriece, aparatul nu a afectuat zboruri comerciale și a fost înregistrat o singură dată de un aeroport din această țară, în luna octombrie.

LKS Gmbh este denumită acum The Global One Gmbh. Între 2012 și 2016, firma a mai fost botezată Fly Level Gmbh. Societatea are ca obiect de activitate montarea și repararea instalațiilor de orice tip, așa cum reiese de la Registrul Comerțului din Austria.

Compania austriacă are ca acționar unic un srl din România. Este vorba de Fly Level, societate înființată în 2003 de Silviu Prigoană, care se numea atunci Indian Media. Mai mult, numărul de contact al LKS Gmbh este cel al unei pizzerii din Linz.

Găsiţi AICI mai multe detalii, însoţite de documente.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *