Skip to content
Internațional

Soarta alegerilor americane se decide în câteva state importante. Florida, cheia pentru victoria lui Donald Trump

NBC News

Săptămâna viitoare vor avea loc cele mai importante alegeri de pe mapamond, cele din Statele Unite. La cum arată lucrurile în prezent, sondajele de peste Ocean îl dau favorit pe candidatul democrat, Joe Biden, chiar și la 10 procente peste actualul președinte, Donald Trump. Totuși, acest aparent avans ar putea fi înșelător.

Biden trebuie să se impună în trei state-cheie

În sistemul electoral american gândit de Părinții Fondatori astfel încât să fie evitată ceea ce se numește „tirania majorității”, pentru a ajuns la Casa Albă contează mai puțin cine câștigă votul popular. Important este rezultatul din Colegiul Electoral. În urmă cu 4 ani de zile, Hillary Clinton a câștigat de pildă votul popular cu aproape 3 milioane de voturi, dar Donald Trump și-a adjudecat Colegiul Electoral și a ajuns președinte. În 2016, sondajele îi dădeau lui Clinton un avans similar cu cel pe care îl are Biden astăzi, de aceea democrații nu stau deloc liniștiți. Totuși, față de acum 4 ani de zile, în trei state lucrurile sunt mult mai echilibrate.

Pennsylvania, Michigan și Wisconsin reprezintă statele în care Trump s-a impus la limită în 2016. Ele atârnă serios în balanță în prezent, iar calculele arată că dacă Biden se impune în aceste trei state-cheie, câștigă președinția Statelor Unite cu 278 la 260 în Colegiul Electoral. Nu este de mirare că fostul președinte al SUA, Barack Obama a ținut în urmă cu câteva zile un discurs în Pennsylvania. Acesta este puternic implicat în campania lui Joe Biden, fostul său vicepreședinte. Democrații știu că aceste state sunt importante pentru a-și adjudeca victoria, însă ei trebuie să le câștige pe toate 3.

Republicanii sunt și ei conștienți de importanța celor 3 state anterioare și au ales să facă o campanie la firul ierbii acolo. Alte câteva state care pendulează între democrați și republicani (așa numite swing states) sunt Florida, Carolina de Nord și Arizona. În teorie, Biden se poate impune chiar dacă pierde de pildă în Pennsylvania, cu condiția de a se impune în Florida sau Arizona.

Florida, un stat-cheie pentru Donald Trump

Pentru Trump, unul dintre statele cruciale în care trebuie să se impună dacă vrea să rămână la Casa Albă este Florida, un stat în care actualul președinte s-a impus și în 2016. Dacă Trump nu câștigă în Florida, practic republicanii pierd 29 de voturi în favoarea lui Biden, în Colegiul Electoral, iar asta înseamnă că mai apoi orice stat“roșu” pierdut de republicani s-ar traduce printr-o victorie a lui Biden.

Pe de altă parte, dacă Trump câștigă în Florida și se impune cel puțin într-unul dintre statele din Midwest care pendulează între republicani și democrați – Pennsylvania, Michigan și Wisconsin – atunci candidatul republican câștigă alegerile și rămâne la Casa Albă.

Așadar, în ciuda avansului din sondaje în favoarea lui Biden, adevărata luptă pentru Casa Albă se va da cel mai probabil în aceste state-cheie. Soarta alegerilor prezidențiale din Statele Unite e departe de a fi decisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *