Skip to content
Politică

Soarta lui Kovesi și Lazăr. Savaliuc, ipoteză explozivă: Toader, AMENINȚAT? EXCLUSIV

ziarulargesul.ro

Jurnalistul Răzvan Savaliuc a oferit miercuri seară o declarație pentru PSnews.ro, în care a arătat ce așteptări are de la Tudorel Toader (ministrul Justiției) în ceea ce privește soarta procurorilor Laura Codruța Kövesi și Augustin Lazăr.

CITIȚI ȘI: Zi crucială pentru Kovesi. Tudorel Toader va lua decizia în privința conducerii DNA

„Mă aștept (ca Toader – n.r.) să facă o cerere de revocare, în care să dea citire unui adevărat rechizitoriu la adresa activității procurorului general, a șefei DNA, precum și a unor șefi de secții din DNA, un rechizitoriu la fel cum a fost cel din primăvara anului trecut, de după decizia Curții Constituționale, care a stabilit că procurorii de la DNA nu aveau dreptul să facă anchete împotriva modului în care Guvernul României elaborase o ordonanță de urgență (OUG 13)”, a afirmat Savaliuc pentru PSnews.ro.

Confruntat cu scenariul în care Tudorel Toader va repeta istoria din martie 2017 și, în ciuda „rechizitoriului”, va propune menținerea în funcții a tandemului Kovesi-Lazăr, senior editorul de la Lumeajustiției.ro a luat în calcul atât varianta ca Toader să se încăpățâneze pe aceeași linie de anul trecut, cât și pe cea în care ministrul va fi constrâns politic să ceară revocarea celor doi procurori.

„Exact de asta mi-este frică: de faptul că Tudorel Toader nu va avea determinarea să ceară revocarea. Aș vrea să mă înșel, dar cred că n-o va avea. Poate va fi și constrâns politic (nu știu ce se va întâmpla). În orice caz: el a ținut să clameze că, atunci când a acceptat funcția de ministru, a condiționat că nu se va supune niciunui fel de intervenții politice. Deci, dacă e să ne luăm după declarația lui, responsabilitatea îi va aparține pentru ce va decide. Sper să se țină de cuvânt și să facă o cerere de revocare către președintele României și să nu ne mai considere pe noi, românii – care îi plătim salariul – niște oameni obligați să asistăm de câte ori are el cheful că ne mai amână cu decizia”, a explicat Savaliuc.

Iar acum urmează partea interesantă: întrebat de unde ar putea izvorî teama lui Tudorel Toader, Răzvan Savaliuc a amintit că guvernantul a avut multe întâlniri cu diverși ambasadori din Vest.

„Tudorel Toader a avut foarte multe întâlniri cu ambasadori ai unor state UE și cu ambasadorul Americii. Dacă aceștia i-or fi spus niște vorbe dulci, probabil că l-au înmuiat din decizia pe care ar fi putut s-o ia”, a punctat ziaristul.

Răzvan Savaliuc a arătat că are așteptări mari și de la președintele Klaus Iohannis, cel de semnătura căruia depinde numirea și revocarea unui procuror.

„Nu pot decât să sper că președintele Klaus Iohannis va da dovadă că este un președinte al tuturor românilor. Sper să înceteze cu placa cu «penalii» și să înțeleagă faptul că și oamenii care au comis, poate, fapte penale sau sunt cercetați au drepturile lor și nu trebuie să fie jigniți. Pentru că o pedeapsă are rolul să educe, nu să-i excludă pe acei oameni din societate și să-i supună oprobriului. Și sper ca, în situația în care i se va cere cu argumente revocarea șefilor din DNA sau a procurorului general al României, să nu fie partizan și să ia decizia care se impune – adică să-i schimbe -, pentru că nimeni nu este de neînlocuit și nu poți să menții (cel puțin în fruntea DNA) o persoană care stă de cel puțin un an de zile în scandaluri zilnice, face obiectul primei pagini a tuturor publicațiilor și jurnalelor de știri. Or, dacă vrem să mai putem spera că DNA-ul este un parchet care poate fi recredibilizat, atunci Laura Codruța Kovesi trebuie să plece. Și Augustin Lazăr de la PICCJ – am aceeași opinie și în privința lui”, a încheiat patronul de la Luju.ro.

1 comentariu la “Soarta lui Kovesi și Lazăr. Savaliuc, ipoteză explozivă: Toader, AMENINȚAT? EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *