Skip to content
Politică

Social-democrații s-au bucurat prea devreme. Cristian Pîrvulescu: E foarte posibil ca electoratul PSD să se fi epuizat deja

Inquam Photos / Ilona Andrei

Primele date de tip exit-poll, obținute de PS News, arată că social-democrații au un avans semnificativ în fața liberalilor. În acest context, analistul politic și politologul, Cristian Pîrvulescu a declarat că la o prezență redusă la vot, ”PSD-ul câștigă, pentru că are un electorat relativ stabil”.

”E foarte probabil ca electoratul PSD să se fi epuizat deja la vot, e de 1 milion și jumătate. Până acum au votat 3 milioane și jumătate.

Mă aștept ca în acest ritm să fie 5,3-5,5 milioane de alegători. Lucrurile încă evoluează. PSD-ul este avantajat de o prezență de 30%, dar oricum, chiar și așa, problema este cine va intra în Parlament, iar pe lângă asta foarte mult va conta votul din Diaspora, care este destul de consistent și care schimbă la o prezență redusă, care ar fi în favoarea USRPLUS.

La ora 11, când a fost realizat acest exit-poll, prezența era de aproximativ 1,5 milioane, iar PSD -iștii sunt mult mai harnici, ei merg la prima oră la vot”, spune analistul

Deși, la ora 11, PSD-ul conducea cu un procent de 35%, Cristian Pîrvulescu susține că aceste procente se vor schimba, iar PNL-ul fiind avantajat de faptul că ca este la guvernare.

„Probabil că celelalte partide vor recupera, dar în cel mai bun caz, va fi o cvasi-egalitate între PSD și PNL la finalul zilei. Acum, când a mai crescut puțin prezența estimez undeva peste 32% pentru cele două partide.

Eu cred că aceste procente se vor schimba. PMP-ul depinde foarte mult de votul din Diaspora, nu are potențial de 5% în țară, depinde de votul din Moldova care pentru moment nu era important, dar observăm o creștere. Nu putem trage concluzii niciodată pe ora 11.

PNL are acum un avantaj față de 2016 că este la guvernare, un alt avantaj este faptul că are mai mulți primari decât avea în 2016 și are foarte mulți aleși locali. Principalul dezavantaj al PNL-ului și al USR-ul este faptul că clasa mijlocie din Transilvania nu participă la vot de frică. Principalul personaj al acestor alegeri este absenteismul de frică din cauza pandemiei”, a conchis politologul.

Potrivit datelor obținute în exclusivitate de PS News, PSD era la ora 11:00 pe locul 1 în țară, cu 35%, urmat de PNL 29% și USRPLUS 12%. Partidul Mișcarea Populară (PMP) se situa la 5,6%, urmat de UDMR 5%, PRO România 4,6 % și AUR 3%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *