Skip to content
Politică

Societatea civilă reacționează: MAI vrea să ne pună bocancul pe grumaz! EXCLUSIV

tolo.ro
" "

Intenția ministrului Carmen Dan de a spori atribuțiile Jandarmeriei până la a transforma structura militarizată în organ de cercetare judiciară este văzută de reprezentanții societății civile drept un mod de a pune pumnul în gura protestatarilor.

Ministerul de Interne a insistat mereu pentru restrângerea drepturilor cetățenești. Trăim într-o pseudodemocrație. Inclusiv modul în care acționează în prezent Jandarmeria este o forțare a legii și o depășire ba limitelor ei”, explică, pentru PSNews.ro, George Epurescu, președintele unui ONG bucureștean.

" "
" "

De la protestul în țarc, la amenzi multiple

Nesusținut nici măcar de Parchet sau de Ministerul Justiției, proiectul de lege creat de Carmen Dan nu este prima încercare a Puterii, idiferent de culoarea politică, de a pune piciorul pe grumazul celor care iau atitudine împotriva abuzurilor.

A mai fost un proiect de modificarea a legii adunărilor publice, prin 2012, în care propunea ca protestele să se desfășoare într-un spațiu închis, într-un țarc, presa nu avea acces la protestatari. Practic, orice protestatar era acolo închis și izolat. Cam asta era ideea lor de  liberă întrunire și liberă exprimare.

Acum, cercetarea penală aparține parchetului, procurorilor. Aceștia pot delega cercetarea penală structurilor de poliție judiciară. Însă, toate acestea sunt structuri civile, iar jandarmeria este o poliție militarizată care ține de vechile structuri ale unui stat totalitar.

Chiar și în acest moment, Jandarmeria acționează ilegal. În statutul lor, jandarmii nu au dreptul de a legitima persoane, decât în perimetre restricționate, la un meci de fotbal, de exemplu, or o adunare publică nu se desfășoară într-un perimetru restricționat.

Eu am niște experiențe legate de activitatea Jandarmeriei. După seria de mitinguri cu Roșia Montană, eu și alți participanți, ne-am trezit acasă cu ordonanțe de clasare a unor plângeri penale făcute la solicitarea unor ofițeri din Jandarmerie. Ne acuzau de blocarea unor străzi etc. Ne-am trezit acasă cu ordonanțele de clasare neștiind că ei au făcut astfel de plângeri penale”, explică președinteșle Asociației București fără Ei.

În acest moment însă, tactica Jandarmeriei nu se mai bazează pe reclamarea unor fapte de natură penală, în contextul în care această strategie s-a dovedit fără succes în fața procurorilor, ci pe legitimarea și amendarea participanților la protestele derulate în cursul acestui an.

Mai mulți dintre participanții la mitingurile impotriva OUG 13 spun că au ajuns să cumuleze amenzi multiple date de Jandarmerie care merg de la 1.000 de lei la câteva zeci de mii.

Citiți și: Protestatarii anti-OUG 13, vânați cu amenzi. Vor să meargă la CEDO

George Epurescu confirmă și el fenomenul și spune că metodele de intimidare merg până la dictarea unor amenzi de 10.000 lei. „Am câțiva cunoscuți, cam 5,  care au strâns amenzi de la 500 până la 10.000 lei. Amenzi multiple, da. Când se primește ordin pentru intimidarea protestatarilor, jandarmeria este cel mai la îndemână instrument. Dacă li se va da dreptul să facă cercetări penale, au deja o mare problemă pentru că nu au personalul potrivit, nu au oameni cu studii juridice”, remarcă protestatarul.

Un bocanc pe grumaz

O victorie a naționalei de fotbal sau un alt motiv de sărbătoare publică, poate scoate la fel de bine lumea în stradă, dar acestea sunt evenimente care nu dau fiori establishmentului politic autohton, afirmă George Epurescu.

În schimb, orice formă de protest care tulbură jocul actorilor politici este în măsură să aducă o contrareacție din partea puterii, de obicei aceasta manifestându-se cu „gingășia” bocancului pus pe grumaz.

În momentul în care o manifestare publică capătă forma unei revolte împotriva sistemului se pun în practică aceste metode de depășire a legii. Spre exemplu, în Constituție se spune că adunările publice se pot organiza și desfășura liber cât timp au caracter pașnic.

Legea vine să impună niște restricții pe acest articol din Constituție, dar, în același timp, există hotărâri în instanțe ceva mai evoluate, care spun că numai dacă există informații că o adunare publică ar urma să se transforme într-un eveniment violent este necesară o notificare a autorităților. Avem și astfel de sentințe în care, dacă se stabilește caracterul pașnic al manifestației, nu se admite ideea de a face procese verbale de contravenție pentru participanți, chiar dacă adunarea nu a avut o notificare în prealabil.

În general, un guvern incompetent, rău intenționat, pus pe furat își gasește o strategie simplă, care constă în a pune bocancul pe grumazul cetățenilor. Un om cu bocancul pe grumaz nu mai scoate niciun sunet, stă liniștit și toate lucrurile merg bine, nu?”, explică reprezentantul ONG-ului București fără Ei.

Protestatari și provocatori

Epurescu susine că statul nu dă înapoi de la nimic pentru a-și asigura poziția de forță în fața străzii. „Se pun în aplicare și planuri secundare, care nu sunt întotdeauna plăcute, pentru că se mai întâmplă într-o mulțime de câteva sute de oameni și alte lucruri decât cele normale.

Ei încearcă să pună în evidență astfel de evenimente, dacă nu chiar să le provoace intenționat, pentru a construi o argumentație prin care să restrângă drepturile cetățenilor”, arată participantul la proteste.

Pretextele de acest tip pot fi invocate chiar și în alte situații, după cum susține acesta, dând exemplul primarului Daniel Băluță, din sectorul 4, care într-o zi a amendat zeci de mașini care stăteau pe trotuar pentru a avea justificarea necesară obținerii unei hotărâri de Consiliu Local care să îi permită să betoneze două hectare de spații verzi în Parcul Tineretului și să le transforme într-o parcare.

Au nevoie de planuri secundare pentru că, ori de câte ori au reacționat în forță au inflamat și mai mult opinia publică. S-a scurs prea puțin timp de la revoluți și chiar dacă au spălat ei sângele de pe străzi, acesta a rămas încă în memoria publicului.  Le este frică de cetățeni, dar nu își permit intervenții în forță împotriva unor mase mari de oameni, așa cum și-ar dori. Le este mult mai ușor să taie din fașă acest fenomen și să îți facă plângeri penale, să te țină prin tribunale și așa mai departe”, mai spune George Epurescu.

Citiți și: Raețchi ia atitudine în fața Ministrului de Interne: Crește capacitatea PSD de a suprima manifestațiile

Chestiunea sporirii atribuțiilor Jandarmeriei în materie de cercetări judiciare este contestată și de Opoziție, care vede în această măsură un adevărat pericol pentru democrație, după cum susține deputatul PNL Ovidiu Raețchi.

 

1 comentariu la “Societatea civilă reacționează: MAI vrea să ne pună bocancul pe grumaz! EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *