Societatea Română: Hipertensiunea arterială este responsabilă de peste 60% din decesele de cauză cardiovasculară

medic
Sursa foto: Pixabay

Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces în România, iar hipertensiunea arterială este responsabilă de peste 60% din decesele de cauză cardiovasculară, atenţionează reprezentanţii Societăţii Române de Hipertensiune cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva hipertensiunii arteriale.

Potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în 2023 prevalenţa HTA era de 48% în România la populaţia între 30 şi 79 de ani, cu mult peste media la nivel mondial, care este de circa 35%.

Conform aceloraşi statistici ale OMS, 6,6 milioane de români suferă de hipertensiune, iar dintre aceştia doar 68% sunt diagnosticaţi, doar 59% sunt trataţi şi doar 30% au valorile tensionale controlate prin tratament.

„Dacă rata de control a hipertensiunii ar ajunge la 50%, peste 140.000 vieţi ar fi salvate în următorii 15 ani. Aceasta deoarece complicaţiile hipertensiunii sunt multiple şi devastatoare, mergând până la insuficienţă cardiacă, stroke sau deces. Pentru fiecare creştere de 20 mm Hg a tensiunii sistolice peste valoarea normală, riscul de stroke sau deces se dublează”, susţin specialişti.

Potrivit acestora, cauzele care pot influenţa sunt alimentaţia nesănătoasă, fumatul, consumul de alcool, sedentarismul, stresul.

Cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva HTA, Societatea Română de Hipertensiune lansează un apel public către întreaga societate şi în special către cei cu risc cardiovascular ca indiferent de vârstă, sex, ocupaţie sau stil de viaţă să măsoare tensiunea arterială.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: