Societatea românească nu este pregătită la acest moment pentru limitarea utilizării numerarului

Guvernul a pus miercuri în transparenţă publică proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care se modifică plafoanele privind utilizarea plăţilor cash, în expunerea de motive precizându-se că societatea românească nu este pregătită la acest moment pentru limitarea utilizării numerarului.

Prin Ordonanţă se propune revenirea la plafoanele prevăzute în Legea nr. 70/2015 anterior modificării acesteia prin Legea nr.296/2023, astfel că toate limitele actuale de cash vor fi menţinute, atât la persoanele fizice, cât şi la cele juridice, cu două excepţii, şi anume plafonul de casă va fi de 50.000 de lei, iar avansul spre decontare 1.000 de lei/zi.

Guvernul precizează în expunerea de motive că au fost modificate şi completate prevederile Legii nr. 70/2015 pentru întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 193/2002 privind introducerea sistemelor moderne de plată astfel că unele din modificările efectuate au vizat reducerea plafoanelor de încasări şi plăţi între persoanele prevăzute la art. 1 alin. (1) din lege, respectiv operatorii economici, între aceştia şi persoanele fizice, precum şi a celor dintre persoanele fizice.

”Măsura de diminuare a plafoanelor până la care numerarul poate fi utilizat a fost adoptată în contextul necesităţii de combatere a fenomenului, tot mai acut, de evaziune fiscală, ţinând seama, inclusiv, de faptul că în ultimul proces de evaluare MONEYVAL a fost evidenţiat faptul cã economia României este bazatã pe numerar, iar dimensiunea economiei subterane este de aproximativ 30% din PIB, utilizarea numerarului fiind principala metodã de spãlare a banilor, la nivel naţional. Cu toate acestea, atât reacţiile din spaţiul public, cât şi cele existente la nivelul societăţii ca urmare a adoptării acestei măsuri, au determinat concluzia că societatea românească nu este pregătită pentru măsura limitării utilizării numerarului”, precizează Executivul.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: