Vești șocante din partea sociologilor. Din cauza natalității scăzute și a continuării emigrării românilor în străinătate, România ar trebui să se pregătească să accepte, în următorii ani, o populație de înlocuire. Acesta este una din concluziile interviului video acordat în exclusivitate pentru Gândul de către sociologul Bogdan Bucur, profesor la Departamentul de Sociologie al Facultăţii de Științe Politice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA).
Nu doar declinul demografic ar explica o astfel de măsură disperată. În opinia lui Bogdan Bucur, dacă până acum procesul de migrație al românilor se făcea din rațiuni strict economice și salariale, azi românii care își părăsesc propria patrie, pentru a se instala definitiv în străinătate, au nemulțumiri de altă natură, potrivit Gândul.
Ele sunt legate de eșecul instituțiilor statului de a le asigura siguranța vieții. Sociologul român amintește că, deși financiar românii nu mai resimt o apăsare strict economică, cum era acum 20 de ani, la nivelul anului 2022, aproape 40.000 de români au ales totuși migrația definitivă.
Întrebat care sunt cauzele pentru care compatrioții noștri decid totuși să își abandoneze definitiv țara, pentru a trăi în străinătate, Bogdan Bucur amintește de eșecurile repetate ale sistemului de sănătate, ale sistemului de ordine publică, ale sistemului de educație. Nu în ultimul rând, incompetența celor din administrația publică.
Toate aceste eșecuri ale statului român i-au determinat pe români să întoarcă spatele României și să prefere traiul în țări străine cu sisteme mai eficiente.
„Acum nu mai avem argumentele să le spunem de natură primitiv economică de până acum pe care românii le invocau când erau întrebați de ce vor să emigreze. Acum se pleacă pentru că o parte dintre cei care aleg să migreze definitiv sunt extrem de bine educați și au devenit conștienți de faptul că sunt perfect integrabili în sisteme mult mai eficiente din Occident. Din masa de români care continuă să migreze sunt mulți care vor să trăiască în sisteme eficiente care aici, în România, nu există sau care funcționează cu foarte mari erori și gripaje”, precizează sociologul Bogdan Bucur.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News