Skip to content
Politică

Sociologii anticipează un absenteism record la următoarele alegeri. Vladimir Ionaș: Oamenii sunt dezamăgiți și fug de tot ce ține de politică

Inquam Photos / Octav Ganea

Potrivit unei analize făcută de Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde, PNL și USRPLUS, partidele care au guvernat România în ultimele luni, au înregistrat scăderi în sondaje, astfel încât dacă astăzi s-ar organiza alegeri parlamentare, PNL, USRPLUS și UDMR nu ar mai avea majoritate.

Contactat de PS News, sociologul Vladimir Ionaș, din cadrul Avangarde, susține că deși este normal ca partidele care se află la guvernare să se erodeze, principalii vinovați care au dus la scăderea în procente a PNL sunt cei doi premieri liberali, Ludovic Orban și Florin Cîțu.

 „Luptele dintre principalele două partide aflate la guvernare, PNL și USR, au dus la o scădere în special a celor de la PNL. USRPLUS nu a pierdut atât de mult în intenția de vot, sunt oarecum aproape de scorul pe care l-au obținut la alegeri, însă problema lor este reprezentată de creșterea AUR, nu de o eventuală scădere a lor.

PNL-ul este partidul cel mai dezavantajat de tot ceea ce se întâmplă, având premierul, guvernarea este suprapusă imaginii partidului și atunci s-au erodat foarte mult și au pierdut undeva la 15% de la momentul alegerilor, când în sondaje stăteau foarte bine. Această scădere se datorează ambilor prim-miniștrii, și domnului Orban, dar și domnului Cîțu. Scăderea a fost echilibrată între cele două guverne”, spune Ionaș.

De cealaltă parte, PSD și AUR înregistrează o ușoară creștere, despre care sociologul susține că „este normală în perioada crizelor”.

„Din punctul meu de vedere, cel mai important aspect este legat de prezența la urne. În momentul actual, sunt foarte puțini români care declară că ar merge la alegeri dacă acestea s-ar organiza mâine. Ține foarte mult de modul în care se mobilizează partidele și de modul în care își mobilizează propriul electorat.

Nu am avea o prezență care să ne arate cu adevărat opțiunile de vot ale cetățenilor. Oamenii sunt dezamăgiți de politică și fug în general de tot ce ține de politică”, conchide Vladimir Ionaș.

PNL și USRPLUS, partidele care au guvernat România în ultimele luni, au înregistrat scăderi în sondaje. Astfel, potrivit unei analize făcută de Grupul de Studii Socio-Comportamentale Avangarde, Partidul Național Liberal a pierdut 3 procente din ianuarie 2021 și până astăzi, în vreme ce partidul condus de Dacian Cioloș și Dan Barna a înregistrat o scădere de aproximativ 2 procente.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *