Sociologii se așteaptă la o prezență mare la alegerile din 9 iunie. Ce spune ultimul sondaj Inscop Research

Alegeri parlamentare
Sursa foto: INQUAM PHOTOS / OCTAV

Sociologii se așteaptă la o prezență mare la alegerile din 9 iunie. Invitat în emisiunea Puterea Știrilor, Remus Ștefureac, director Inscop Research, a susținut că este așteptată o prezență mare a românilor la alegerile din 9 iunie, dat fiind faptul că PNL și PSD au decis comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare.

„Mă aștept să fie o prezență, totuși, ridicată prezența la alegerile europarlamentare, din acest punct de vedere, al comasării alegerilor. Sigur, dl. Ciolacu a spus corect, faptul că alegerile locale determină totuși o prezență ridicată și, prin urmare, vor tracta o o prezență în general mai mare și pentru celălalt scrutin, alegerile europarlamentare. Ne putem aștepta la o prezență mai mare și acest lucru nu știm în ce sens va funcționa, nu știm ce fel de bazine va mobiliza. Teoretic, ar mobiliza bazinele partidelor care au și primari, dar doar teoretic. Nu au mai avut acest tip de experiment: alegeri locale comasate cu europarlamentare. Sunt și foarte multe necunoscute momentan”, a declarat sociologul Remus Ștefureac, director Inscop Research.

Sondaj INSCOP: Cum ar vota românii dacă duminică ar fi alegeri europarlamentare? PSD – 29,5%, PNL – 18,8%, AUR – 18,4%

 

PSD ar obţine 29,5% din voturi, PNL – 18,8%, iar AUR – 18,4%, dacă duminică ar avea loc alegeri pentru Parlamentul European, relevă un sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro. Procentele sunt raportate la numărul celor care și-au exprimat preferinţa pentru un partid din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur la vot și se modifică în cazul celor care declară că în mod singur vor merge să voteze şi care şi-au exprimat preferinţa pentru un partid din listă.

Estimare participare vot alegeri europarlamentare

Pe o scară de la 1 la 10, în care 1 înseamnă că ”sigur nu” vor merge la vot şi 10 ”sigur da” vor merge la vot, 18.5% dintre români au ales 1, 1.6% au ales 2, 2% au ales 3, 2.4% au ales 4, 9.5% au ales 5, 1.6% au ales 6, 4.3% au ales 7. 4.7% indică 8, 4% 9 şi 50.9% indică 10. 0.6% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

Intenţia de vot pentru partide politice la alegerile europarlamentare

Respondenţi care îşi exprimă preferinţa pentru un partid din listă (68.7% din total eşantion)

Raportat la cei care au exprimat preferinţa pentru un partid din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin sigur la vot (68.7% din total eşantion), rezultaele sunt următoarele:

  • 29,5% dintre români ar vota cu PSD
  • 18,8% cu PNL
  • 18,4% cu AUR
  • Pentru Alianţa Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei) ar vota 12,9% dintre români
  • SOS, partidul Dianei Șoșoacă, ar obţine 6,5% dintre opţiunile de vot
  • Pentru UDMR ar vota 4,8% dintre cei care şi-au exprimat o opţiune de vot
  • 3,4% ar vota pentru Alianţa AER (Partidul Verde şi Partidul Ecologist Român)
  • 3% dintre cei intervievaţi îşi exprimă opţiunea de vot pentru Pro România, iar 0.5% pentru REPER. 2.2% dintre respondenţi îşi exprimă preferinţa pentru alt partid.

Respondenţi care îşi exprimă preferinţa pentru un partid din listă si declară că merg sigur la vot (39.3% din total eşantion)

Raportat la cei care au exprimat o preferinţă concretă pentru un partid din listă (nu au fost luaţi în considerare nehotărâţii şi non-răspunsurile) şi acordă nota 10 la întrebarea privind prezenţa la vot (38.5% din total eşantion), rezultatele sunt următoarele:

  • 27.1% dintre alegători ar vota cu PSD
  • 19.8% cu PNL
  • 17.9% cu AUR
  • Alianţa Dreapta Unită (USR, PMP, FD) ar obţine 16.2% din totalul voturilor
  • UDMR ar obţine 4.9%
  • Pentru SOS ar vota 7.1% dintre alegători
  • 1.9% ar vota pentru Alianţa AER (Partidul Verde şi Partidul Ecologist Român),
  • 1.9% dintre cei intervievaţi ar opta pentru Pro România, iar 0.9% pentru REPER. 1.6% dintre voturi ar merge către alt partid.

Sondajul de opinie a fost realizat de INSCOP Research la comanda Agenţiei de presă News.ro. Datele au fost culese în perioada 16 – 24 ianuarie, prin metoda CATI (interviuri telefonice), prin intermediul chestionarului. Volumul eşantionului simplu, stratificat, este de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupaţie) pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3 %, la un grad de încredere de 95%.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: