Skip to content
Europa Politică

Sociologul Alfred Bulai: Kovesi are șanse mari. La Bruxelles nu țin poveștile de la noi

adevarul.ro

În mai puţin de câteva ore vom afla care sunt şansele reale ale Laurei Codruța Kovesi de a prelua funcția de procuror-șef european. Comisia LIBE din Parlamentul European are miercuri dimineață întâlnirea coordonatorilor, la ora locală 9:00, iar la ora locală 11:00 (12:00, ora României) este programată reuniunea extraordinară a Comisiei, când se va vota în privința candidatului pentru postul de procuror-șef al Parchetului European, o instituție nou înființată, care va începe să funcționeze de anul viitor.

Contactat de PSNews, sociologul Alfred Bulai consideră că fosta şefă DNA are şanse mari de a deveni primul procuror-şef european.

”La Bruxelles nu prea contează poveștile de la noi, contează doar un singur lucru: ce-și doresc ei. Are șanse foarte mari,  e un joc de putere, de negociere, nu e chiar așa ca la noi, nu e nimic garantat dinainte (…) Pe de altă parte au fost aleși în diverse funcții importante în UE și oameni care aveau probleme în țările lor (…) Există o luptă politică și la Bruxelles, nu sunt toți trup și suflet pentru un candidat din țara lor”, a precizat sociologul.

Alfred Bulai a comentat și atitudinea negativă a Mariei Grapini din timpul audierii lui Kovesi.

”La nivelul UE, oamenii ăia reprezintă niște blocuri politice. Nu trebuie neapărat să ne reprezentăm țara și să ne pupăm, asta este mentalitatea pe care o avem noi. Și deputații și parlamentarii reprezintă niște blocuri politice, deci dacă ești dușman cu d-na Kovesi la București, nu știu de ce ar trebui să fii prieten la Bruxelles. Nu văd neapărat un asemenea comportament, mi s-ar părea chiar neseriozitate, niște adversari și aici și acolo”, a spus sociologul.

Reamintim că un moment tensionat în timpul audierilor a fost cel în care eurodeputata Maria Grapini i-a adresat întrebări pe un ton agresiv Codruţei Kovesi. Interpelarea a generat un schimb de replici în sală, ceea ce a necesitat intervenţia preşedintelui de şedinţă, care a făcut apel la respect egal faţă de toţi candidaţii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *