Skip to content
Politică

Sociologul Alfred Bulai tranșează disputa dintre Palate: de ce „era de așteptat” răspunsul lui Iohannis și ce variante mai are Viorica Dăncilă

stirilekanald.ro

Sociologul Alfred Bulai a vorbit în exclusivitate pentru PSnews.ro despre războiul dintre cele două Palate. Amintim că președintele României Klaus Iohannis a anunţat, joi, că refuză ultimele propuneri de miniştri făcute de premierul Viorica Dăncilă, deşi preşedintele PSD a nominalizat membri ai ALDE.

În replică, Viorica Dăncilă  a spus din nou că nu se teme să meargă cu Guvernul la vot în Parlament, dar nu a precizat și când se va întâmpla acest lucru.

Potrivit sociologului, refuzul lui Klaus Iohannis în privința numirii celor 6 miniștri „era de așteptat”. Chiar dacă Viorica Dăncilă a avut și 3 propuneri de miniștri de la ALDE, atâta timp cât partidul s-a retras de la guvernare,  s-a schimbat structura Guvernului și trebuie să meargă în Parlament.

„Nu e chiar așa de ușor să dărâmi Guvernul Viorica Dăncilă”

Bulai, amintește că România s-a confruntat cu o situație asemănătoare când, demis în data de 13 octombrie 2009, Guvernul Boc I a continuat să funcţioneze interimar până după alegerile prezidenţiale, variantele cu Lucian Croitoru şi Liviu Negoiţă premieri fiind respinse de Parlament.

„Era de așteptat acest răspuns de la Iohannis. În momentul în care ALDE s-a retras de la guvernare – e o glumă că sunt unii miniștri care n-au plecat, atâta timp cât s-a retras partidul – s-a schimbat structura Guvernului și trebuie să meargă în Parlament. Viorica Dăncilă a tras de timp.

Dacă nu trece de Parlament, rămâne până la alegeri acest Guvern, s-a întâmplat o chestie similară cu Guvernul Boc în 2009. Guvernul Boc a fost interimar, era demis. Doar că nu avem un alt Guvern, deci rămâne cu atribuții limitate până la alegerile prezidențiale. După rezultatul de la alegeri vom discuta de un nou Guvern legitim, în cazul în care atunci este obligat președintele să nominalizeze pe cineva ca premier. Nu se mai pune problema că vrea să plece sau nu PSD de la guvernare. 

Acesta este scenariul la care s-a lucrat de aproape 1 an, nu este chiar așa surprinzător. Dar nu e chiar așa de ușor să dărâmi Guvernul Viorica Dăncilă chiar dacă a plecat ALDE. Încă mai pot forma o majoritate astfel încât să treacă de Parlament”,  a declarat Alfred Bulai.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *