Skip to content
" "
Politică

Sociologul Alfred Bulai, verdict dur în tărăboiul momentului: O gafă fără margini! EXCLUSIV

Gandul.info
" "

Sociologul Alfred Bulai a vorbit, vineri, în exclusivitate pentru PSnews.ro despre discursul interminabil susținut joi seara de către ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Amintim că Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, a declanşat procedura de revocare din funcţie a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi.

" "

În acest context, sociologul Alfred Bulai a ținut să precizeze că Tudorel Toader ”are mari probleme de comunicare”, iar discursul acestuia a fost greu de urmărit.

”Sunt două chestiuni: una de formă, alta de conținut. La nivel de conținut, nu am cum să spun foarte multe lucruri pentru că nu sunt specialist în drept și nu am observat deccât că principalele argumente erau cele pe care le-a spus Curtea Constituțională și alte câteva, care sunt mai degrabă sofisme. Sigur că observațiile unei alte instituții cum e Curtea Constituțională, sunt argumente instituționale. La nivel de formă, de comunicare politică, domnia sa are mari probleme de comunicare, în primul rând, că la o asemenea conferință de presă tu nu te adresezi specialiștilor, vorbești publicului larg. Din acest punct de vedere, când vorbești atât de tehnic cum vorbșete domnia sa, e departe de a avea vreun impact, înafara celor care oricum sunt fanii tăi. Era greu de urmărit”, a declarat Alfred Bulai.

Sociologul a continuat ideea susținând că stilul ministrului Justiției de a vorbi ”face ca să nu existe niciun fel de atractivitate și persuasiune la un mesaj de genul acesta”.

Stilul domnului de a vorbi face ca să nu existe niciun fel de atractivitate și persuasiune la un mesaj de genul acesta. Chiar și în introducerea pe care a folosit-o, înainte de a o citi, are nevoie de consilieri seriosi, din punctul meu de vedere. Departe de a fi persuasiv, acel gen de mesaj pe care a vrut să îl transmită. Din punctul acesta de vedere, singurul atribut pozitiv pe care pot să îl dau este faptul că a apelat la legi, la instanțe care sunt surse de încredere- cum e Curtea Constituțională, asta este cam tot, în principiu nu am găsit multe explicații pe care ar fi trebuit să le găsesc. De ce abia acum vine cu un raport? Pe de altă parte, o polologhie de o oră jumătate, nu este mai persuasivă. Dacă vorbești de nebun două ore, nu ești persuasiv. În general, cu cât vorbești mai mult cu atât ești mai puțin persuasiv. Sunt niște reguli ale comunicării, iar domnul Tudorel Taoder nu are legătură cu ele. Nu este vina lui. Vina lui este că nu le folosește, totuși, și nu apelează la niște specialiști. Nu știe să gestioneze relația cu jurnaliștii, el i-a chemat acolo, el i-a adus”, a mai adăugat profesorul SNSPA.

Mai mult, rugat să facă o previziune referitoare la pasul pe care îl va face președintele Klaus Iohannis, sociologul a susținut că ”lucrurile s-au încheiat”, și ”toată lumea a câștigat” în acest caz.

”Mie mi se pare că lucrurile s-au încheiat. Domnul Klaus Iohannis a răspuns imediat. Din punctul de vedere al comunicării și al strategiei politice, nu a ieșit pentru că nu avea de ce- raportul a fost doar prezentat informal, a reacționat imediat, a spus ceea ce oarecum era normal să spună și a mai zis- ceea ce te aștepți într-o asemenea situație- că acel raport va fi analizat de specialiștii de la președinție. Marea problemă de credibilitate a domnului Toader este că pentru o soluție foarte clară, pe care el zice că o avea de nu știu când, el trebuia să ne-o zică de nu știu când, este o aberație să o amâni în halul acesta. În general, în comunicarea politică, primul sfat este acesta: să ai rapidiate în comunicarea verbală. Ne-a tot spus că are toate datele că ne va anunța, de luni de zile. Din punct de vedere al comunicării politice, e o gafă să spui că ai un rezultat dar îl spui mai încolo. Vă mai întreb ceva: de ce trebuia să dea comunicatul seara? Mai avea ceva de scris la el? Chestia asta- doar ca să îl dea la televizor, e ușor penibilă, din punctul meu de vedere, sunt gafe de comunicare.

Probabil că va face o proprie evaluare în funcție de un anumit timing pe care și-l calculează ei, nu are legătură cu studierea a ceva, dar pe ideea că s-a studiat raportul. După mine, lucrurile sunt rezolvate, toată lumea a câștigat. PSD-ul și-a făcut datoria, deci domnul Dragnea a vrut, acolo în partid lucrurile sunt clare: << Uite eu am făcut, depinde de Iohannis, dar omul e rău și nu vrea!>> Iohannis se împacă cu oamenii care îl susțin, în primul rând cei care au protestat împotriva corupției, o bilă albă. Domnul Tudorel Taoder a ieșit dintr-un necaz mare de tot că a scăpat din această presiune uriașă”, a continuat acesta.

Nu în ultimul rând, confruntat cu ipoteza potrivit căreia tot acest tărăboi din justiție ar putea duce până la suspendarea președintelui Klaus Iohannis, sociologul a adăugat că aceasta ar fi ”o gafă fără margini”.

Trebuie să fie infatili, adică ar fi greșeala cea mai mare pe care o face. Așa au făcut cu Traian Băsescu în primul mandat, o aberație fără margini. Deși avea 60 și ceva la sută, ajunsese la 50% și l-au resetat la 80%. E o tâmpenie, mai ales pe o zonă d-asta vulnerabilă. E o gafă fără margini. Din câte cunosc eu zona aceea, mă îndoiesc că le trece prin minte ideea de suspendare, mă refer la decidenți, nu la oameni care sunt mai entuziaști și mai revoluționari pe acolo. Ei știu că suspendarea unui președinte deja are implicații la nivele mai mari decît România, că nu poți să fii partener cu cineva și să stai neutru”, a conchis Alfred Bulai.

" "
" "

2 comentarii la “Sociologul Alfred Bulai, verdict dur în tărăboiul momentului: O gafă fără margini! EXCLUSIV

  1. Daca ne balacarim si valorile autentice pana le desfiintam, de ce ne mai miram ca suntem condusi de prosti!? Ma tem ca asta-i de fapt, ceea ce meritam! Printre altele, T Toader ne-a demonstrat ca nu mai stim sa deosebim un adevarart profesionist de cei ce mimeaza profesionalismul … si pe asta o fac destul de prost! Toata consideratia mea pentru acest OM si ministru!
    In ce-l priveste pe acest socio … se vede ca este incult si frustrat daca sustine ca nu a inteles nimic. Prostii nu inteleg niciodata nimic dar comenteaza mereu … nu ai cum sa-i convingi!

  2. Avem tot felul de „specialiști” în fel de fel de domenii care numai harachiri nu-și fac pentru a deveni vizibili.Asa-i și cu acest prea plin Pulai care uite e luat în seama.Pai dle tinta dacă dl ministru venea cu o pagină lumea ar fi spus ca nu-i temeinic.Si așa dl.Neamt afirma peste tot ca nu a înțeles nimic.Este scandalos,groaznic incalificabil…Iarăși țară suferă și așteaptă să i se termine mandatul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *