Skip to content
Politică

Sociologul Andrei Țăranu indică ”modelele” lui Dragnea și Tăriceanu: Putin, Orban, Kaczynski și Erdogan! EXCLUSIV

Facebook

Sociologul și profesorul Andrei Țăranu descâlcește, în exclusivitate pentru PSnews.ro, asemănările dintre guvernarea PSD-ALDE și tiparele iliberale din Europa Centrală și din Europa de Est.

Vă prezentăm declarațiile sociologului.

Modelele puterii de la București

”De la guvernarea PSD-ALDE ne putem aștepta la obsolut orice. Avem de-a face cu un tipar de guvernare importat din Europa Centrală și din Europa de Est – în special, mă refer la Polonia și Ungaria, dar și întrucâtva la Turcia. Este vorba despre o formulă național-socialistă sau socialist-naționalistă, poate că această a doua sintagmă este mai potrivită. În România se pune în aplicare, ca și acolo, o îndepărtare de Uniunea Europeană, de civilizația Occidentului, de structurile NATO. Este exact ceea ce se întâmplă în aceste state, care, iată, devin obsedate de ele însele. Guvernările acestea se bazează pe o singură persoană – Orban în Ungaria, Kaczynski în Polonia, Erdogan în Turcia. Ca o paranteză, Salvini încearcă să urmeze acest model în Italia. Acestea sunt, în realitate, modelele puterii de la București.

O întoarcere la climatul anilor ’30

O caracteristică principală a acestei formule guvernamentale este că se bazează pe un partid dominant care are grijă să păstreze o opoziție doar de fațadă – de-a lungul timpului, opoziția capătă o serie de beneficii, sinecuri din partea puterii. Dacă vreți, vorbind la modul general, avem de-a face cu o reîntoarcere la climatul tulburilor ani ’30, când au răbufnit toate naționalismele și extremismele, numai că acum situația este mult mai gravă. Modelul a ceea ce s-a întâmplat în anii ’30 plecase din Italia, fiind vorba, așadar, despre un tipar eminamente european, în timp ce, modelul inițial al actualelor viziuni iliberale este preluat din Rusia lui Vladimir Putin și din China, zone care nu au legături cu paradigmele culturale și civilizatorice ale Europei democratice”, a declarat Andrei Țăranu, în exclusivitate pentru PSnews.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *