Skip to content
Politică

Sociologul Bruno Ștefan, concluzii la 30 de ani de la Revoluție: Noi avem fragmente dintr-un puzzle din care ne lipsesc piesele

psnews.ro
" "

Sociologul Bruno Ștefan, președintele Biroului de Cercetări Sociale a vorbit în exclusivitate pentru PSNews.ro despre evenimentele din decembrie 1989 și implicațiile lor ulterioare. În viziunea sociologului, există o diferență în ceea ce privește modul în care tânăra generație se reaportează la aceste evenimente, față de generația care a trăit pe viu Revoluția. Totuși, acesta a spus că în prezent operăm cu fragmente dintr-un puzzle mai mare și la 30 de ani de la Revoluția română, multe lucruri sunt încă neclare.

“Există periodic niște schimbări în ceea ce privește evenimentele din 1989 în mentalul colectiv. Cu cât trece timpul peste acele evenimente, rămân într-un caz fericit niște mituri, dacă nu și o indiferență. Categoric cei care erau tineri și adulți în perioada Revoluției dau o încărcătură emoțională mai puternică evenimentelor de atunci și le judecă cu mai mult radicalism. Spun că ba a fost lovitură de stat, ba a fost revoluție pentru că au crezut cu convingere ceva atunci și nu vor să se depărteze de ceea ce au crezut și în ce s-au implicat. 

" "

Pe de altă parte, alții interesați dintre cei tineri, pot să judece acele evenimente relativ cu mai mare detașare și la rece. Totuși, informațiile despre ce a fost exact atunci devin tot mai puține și nu atât într-o formă prezentată cât să aibă relevanță. După atâta vreme noi nu avem o istorie a ceea ce s-a întâmplat atunci. Asta arată că în domeniul istoriei contemporane noi nu avem istorici. Nu am găsit o carte despre istoria a ce s-a întâmplat în 1989, cu analize de documente, cu clasificarea lor, nu doar înșiruirea documentelor. Deci nu există istorici care să fi prezentat o istorie relativ succintă și să pună în contextele potrivite și la locul lor cu semnificația potrivită anumite informații din ceea ce s-a petrecut atunci. De aceea oamenii tind să acorde un rol mult mai mare unor speculații. 

Noi avem fragmente dintr-un puzzle din care ne lipsesc piesele și atunci tindem ca acele piese pe care le avem să le acordăm un rol mare, să le legăm între ele deși între ele sunt hăuri de necunoscut. Practic ne construim o imagine din frânturi a ceea ce s-a petrecut atunci. Mulți care au trăit evenimentele de atunci, au sentimentul de rușine pentru că nu ne-am putut zbate să aflăm mai mult, deși noi nu ne-am implicat în partea rușinoasă. Mulți dintre noi nu am înțeles jocurile de atunci, iar despre alte evenimente am aflat mult prea târziu, neînțelegând nici acțiunile de manipulare care s-au întâmplat cu noi. 

Așadar, într-o masă mare de jocuri, de minciuni, de zvonuri, de manipulări, ne simțim mulți timorați în înțelegerea fenomenului. Eu nu mai știu să îl explic cum a fost și ce a fost, la cât de haotice sunt informațiile de atunci”, a precizat sociologul pentru PSNews.ro

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *