Skip to content
Societate

Sociologul Bruno Ștefan: E posibil să vedem că UDMR nu mai intră în Parlament. Ce spune Legea

Facebook
" "

În exclusivitate pentru PSnews.ro, sociologul Bruno Ștefan, președintele Biroului de Cercetări Sociale, a precizat că, potrivit cercetărilor făcute, atitudinea românilor față de comunitatea maghiară este una negativ majoritară. „E mai mare ura față de maghiară, decât față de rromi sau ruși. Ura față de maghiari e wow. Și la ei e la fel”, spune Bruno Ștefan.

Totodată, președintele Biroului de Cercetări Sociale a susținut că este posibil ca UDMR și ALDE să nu se mai regăsească în noua configurație parlamentară după alegerile generale de anul acesta.

" "

„E un obiectiv al UDMR constant, de zeci de ani. Nu este nimic nou în ceea ce ei își doresc. Am observat din cercetările mele că românii sunt sensibili pe acest subiect. Noi am fost educați într-un spirit naționalist. E o populație cu care noi nu suntem obișnuiți să comunicăm și o gândim în șabloane. Cu cât ne apropiem mai mult de ea și cu cât încercăm să o cunoaștem, cu atât ne dăm seama cât de mult semănăm.

În indicatorii pe care noi îi măsurăm, a percepției altor etnii, atitudinea față de comunitatea maghiară este una negativă majoritară. E mai mare ura față de maghiară, decât față de rromi sau ruși. Ura față de maghiari e wow. Și la ei e la fel.

E posibil să vedem la alegerile parlamentare că UDMR nu mai intră în Parlament. La europarlamentare a luat cu zestrea PSD. În condițiile în care PSD nu mai e pe val și va căuta să câștige voturi doar pentru el, nu va mai ajuta UDMR.

În zona Covasna, Harghita, UDMR va câștiga primari și consilieri, dar la parlamentare, ALDE și UDMR se duce de râpă. PRO România și ALDE au fost trădătorii electoratului lor”, a explicat sociologul Bruno Ștefan.

De precizat încă că, partidele politice româneşti au avut grijă până acum să creeze un cadru legal care să asigure prezenţa perpetuă a UDMR în Parlament. Astfel, alegerile parlamentare din decembrie 2016 au fost organizate în baza Legii nr. 208/2015. Această lege, adoptată cu votul PSD, PNL, ALDE, UDMR şi al grupului parlamentar al minorităţilor, a introdus un prag electoral alternativ, complementar pragului de 5%.

Așadar, art. 94 alin. 2 lit. a din Legea nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi pentru organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, legea în baza căreia au fost organizate alegerile parlamentare din decembrie 2016, prevede foarte clar faptul că: „După primirea proceselor-verbale încheiate de către birourile electorale ale circumscripţiilor, potrivit alin. (1), Biroul Electoral Central stabileşte partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care îndeplinesc pragul electoral, separat pentru Senat şi pentru Camera Deputaţilor. Pragul electoral reprezintă numărul minim necesar de voturi valabil exprimate pentru reprezentarea parlamentară, calculat după cum urmează: 5% din totalul voturilor valabil exprimate la nivel naţional sau 20% din totalul voturilor valabil exprimate în cel puţin 4 circumscripţii electorale pentru toţi competitorii electorali”.

În urma alegerilor parlamentare din decembrie 2016, UDMR a reuşit să obţină cel puţin 20% din totalul voturilor exprimate în 6 (şase) circumscripţii electorale, atât la Cameră cât şi la Senat (UDMR a obţinut chiar 6,18% la nivel naţional). Ca atare, nu exista niciun dubiu cu privire la prezenţa UDMR în Parlament. Dacă ne raportăm şi la cifrele ponderii etnicilor maghiari pe judeţe, ne putem da seama că UDMR nu va avea probleme niciodată să atingă acest prag alternativ de 20% în cel puţin 4 circumscripţii electorale.

Amintim că, miercuri, marea majoritate a senatorilor a respins proiectul privind autonomia Ținutului Secuiesc, după ce marți seara Camera Deputaţilor a adoptat tacit proiectul, lucru care a stârnit reacții acide în spațiul public.

DETALII AICI: S-a pus cruce pe proiectul privind autonomia Ținutului Secuiesc. Vot decisiv în Senatul României

În cursul dimineții președintele interimar al PSD a anunța că partidul său va vota împotriva proiectului de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc și că îl va respinge și la Senat, care este camera decizională. De alfel, PSD a convocat de urgență ședința Senatului pentru a respinge proiectul de lege adoptat tacit săptămâna trecută de către Camera Deputaților.

DETALII AICI: Ciolacu: PSD nu susţine legea privind autonomia Ţinutului Secuiesc

La prânz, președintele Klaus Iohannis a lansat un atac extrem de dur la adresa PSD, acuzând partidul că vrea „să dea Ardealul ungurilor” și spunând că este incredibil ce înțelegeri se fac în Parlament. În scurta sa declarație, Iohannis a făcut și două referiri în limba maghiară.

DETALII AICI: Klaus Iohannis: PSD se luptă să dea Ardealul ungurilor. A ajutat UDMR să dea autonomie Ținutului Secuiesc

În replică preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a criticat miercuri declarațiile președintelui Klaus Iohannis care a acuzat PSD că vrea „să dea Ardealul ungurilor” , catalogându-le drept o ”ieșirea antiromânească”, ”o ieșire care descalifică total funcția prezidențială”. ”Ieșirea de astăzi a președintelui Iohannis arată cât de jos poți să ajungi în politică”, scrie Ciolacu pe Facebook, adăugând că Iohannis ”știa că PSD este împotriva proiectului privind autonomia Ținutului Secuiesc”.

DETALII AICI: Ciolacu, replică dură pentru Iohannis: Este o ieșire care descalifică total funcția prezidențială!

 

" "

2 comentarii la “Sociologul Bruno Ștefan: E posibil să vedem că UDMR nu mai intră în Parlament. Ce spune Legea

  1. Ar trebui să se ridice pragul electoral la 10% si atunci nu am mai avea problema UDMR ALDE PRO Romania

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *