Skip to content
Politică

Sociologul Bruno Ștefan: Moțiunea de cenzură a ridicat mult cota de simpatie față de Ludovic Orban

Facebook

Sociologul Bruno Ștefan, președintele Biroului de Cercetări Sociale, într-o declarație pentru PSnews.ro a susținut că președintele Klaus Iohannis și premierul desemnat Ludovic Orban sunt marii câștigători ai moțiunii de cenzură.

Potrivit acestuia, Ludovic Orban, președintele Partidului Național Liberal (PNL), se bucură de o foarte mare simpatie, în urma moțiunii de cenzură care a dus la demiterea Guvernului Viorica Dăncilă.

Opinia publică se schimbă mult mai repede decât în trecut și e posibil să se mai schimbe în perioada următoare. După ce moțiunea de cenzură a trecut, simpatia față de Ludovic Orban a crescut foarte mult. Moțiunea a ridicat mult cota de simpatie față de ludovic Orban, semnificativ peste marja de eroare. Încrederea în Klaus Iohannis și Ludovic Orban a crescut. Ei sunt câștigătorii principali ai moțiunii de cenzură”, a declarat sociologul Bruno Ștefan.

Ludovic Orban a fost desemnat de Klaus Iohannis la data de 15 octombrie și, potrivit Constituției, trebuie să prezinte miniștrii și programul guvernului până la 24 octombrie.

De aici, intervine regulamentul ședințelor comune ale Parlamentului, care arată că votul de învestire poate fi programat în următoarele 15 zile, or asta duce termenul-limită (7 noiembrie) până în preajma primului tur al alegerilor prezidențiale (10 noiembrie).

Regulamentul Parlamentului și Constituția nu spun ce se întâmplă dacă un astfel de vot de învestire este amânat. În cazul unei dispute politice, probabil se ajunge și în această speță, la medierea CCR.

Ludovic Orban, încrezător că va trece de Parlament

„În ceea ce mă privește, sunt încrezător că Guvernul va trece. Suntem în procedura de formare a Guvernului, de realizare a programului de Guvernare, care va fi prezentat la finalul termenului constituțional și suntem, în mod evident, în faza de discuții cu partenerii noștri care au contribuit la victoria moțiunii de cenzură pentru a menține această unitate în învestirea unui Guvern de care este absolută nevoie în această perioadă în România”, a declarat Ludovic Orban, sâmbătă, după ședința de campanie la care a participat și Klaus Iohannis, la sediul central PNL.

Președintele liberalilor a mai precizat că urmează nouă rundă de consultări cu partidele care au votat moțiunea de cenzură și că se așteaptă la un „boicot” al PSD, cu scopul de a menține Guvernul PSD la Palatul Victoria.

Ne așteptăm la un boicot al PSD și vom veni cu o strategie de a trece peste acest boicot rușinos, penibil, pe care încearcă să-l facă PSD pentru a menține în mod nelegitim rămășițele unui Guvern demis prin moțiune de cenzură”, a mai complrtat liberalul.

Sâmbătă, la sediul central al PNL din Aleea Modrogan, a avut loc o ședință de campanie la care a participat și președintele României Klaus Iohannis,

Discuțiile șefului statului cu liderii liberali au avut, cel mai probabil ca teme, aspecte ce țin de campania pentru alegerile prezidențiale, dar și privind negocierile premierului desemnat pentru învestirea guvernului.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *