Skip to content
Politică

Sociologul Bruno Ștefan, previziuni postelectorale: S-ar putea să vedem surprize mari, inclusiv o guvernare PSD-USR

PS News

Sociologul Bruno Ștefan a vorbit în exclusivitate pentru PS News despre slaba prezență de până acum la alegerile parlamentare din țară. Acesta spune că Guvernul trebuia să ia niște măsuri pentru sporirea prezenței la vot, iar principalul factor care a dus la o prezență slabă a fost cel legat de pandemie.

“Toate cercetările au spus că prezența la vot va fi scăzută și, în mod normal, Guvernul trebuia să ia niște măsuri pentru sporirea prezenței. Trebuia să vină cu urna mobilă la cei carantinați. Procedurile cerute de BEC pentru a veni cu urna mobilă au fost atât de restrictive, încât urna mobilă nu ajunge nici la 10% din cei carantinați, iar Guvernul trebuia să ia măsuri pentru a facilita votul și e vorba de multe sute de mii de oameni în situația asta, fără a mai pune la socoteală localitățile carantinate. Acolo toți cetățenii trebuiau să aștepte urna acasă. În Constanța de pildă, oamenii trebuiau să aștepte pentru ca autoritățile să vină cu urna mobilă. Dacă ar fi creat mecanismul ar fi sporit semnificativ prezența. Sunt totuși oameni cărora le este teamă să vină.

Absența este datorată Covidu-ului, nu altcuiva. Față de alegerile din septembrie de la locale, acum aproape fiecare cetățean cunoaște câte un caz de oameni îmbolnăviți și Covid-ul funcționează puternic ca factor de inhibare a prezenței la vot. Guvernul trebuia să găsească soluții. Va plăti pentru că nu a organizat asta. Estimările pe care le aud și eu arată că am putea avea un guvern PSD-AUR-Pro România și care or mai fi în condițiile acestea. Dacă lucrurile stau așa, Guvernul a pierdut pe mâna lui. Aici nu mai sunt de vină cetățenii pentru că vorbim de pandemie, iar atâta timp cât statul te închide în casă, el trebuia să vină cu soluții. Pandemia e principalul motiv pentru care oamenii stau acasă.”

Întrebat care vor fi partidele care vor profita de pe urma unei prezențe scăzute la vot, sociologul a spus că:

„Prezența scăzută la vot sporește procentele PSD-ului. Din câte am văzut, vârsta medie a participanților la vot e ridicată. Adică au votat cei în vârstă, deci cu PSD. Ne vom aștepta la un procent mare pentru PSD. Dacă luăm în calcul că se va adeveri intrarea AUR în Parlament, neintrarea PMP-ului, sau cine știe ce alte surprize, în aceste condiții ne putem aștepta ca PSD să propună o majoritate parlamentară și Iohannis să nu aibă cum să o respingă. Sau ne vom aștepta pe de altă parte, așa cum mulți speră că va fi un val acum pe seară al tineretului care va ieși și va vota USR, să avem un premier USR. Cred că după ce se va anunța Exit Poll-ul vom vedea alte așteptări față de cele de până acum. Eu cred că PNL obține un scor mare, de 30% dar nu suficient astfel încât viitoare guvernare să fie ușor de făcut. Și tare mă tem că viitoarea guvernare nu va fi în jurul PNL-ului, ci în jurul USR-ului, dar s-ar putea să vedem surprize mari,  inclusiv o guvernare PSD-USR”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *