Skip to content
Politică

Sociologul Bruno Ștefan, previziuni surprinzătoare înainte de prezidențiale: ce efecte va produce instalarea Guvernului Ludovic Orban

Facebook

Sociologul Bruno Ștefan, președintele Biroului de Cercetări Sociale, în exclusivitate pentru PSnews.ro, a comentat cele mai recente evenimente de pe scena politică românească.

Astfel, sociologul a declarat că schimbarea Vioricăi Dăncilă de la Palatul Victoria cu un guvern liberal este posibil să producă efecte abia în turul 2 al prezidențialelor.

„Perdantul principal a fost PRO România”

Potrivit lui Bruno Ștefan, candidatul PSD la alegerile prezidențiale „mai câștigă un procent”, pe fondul dezechilibrelor din PRO România. „Viorica Dăncilă câștigă și mai mult pentru că Diaconu a fost dezbrăcat și mai tare decât zestrea lui electorală, după jocurile lui Ponta, Tudose și tot ce s-a întâmplat în PRO România”, spune sociologul.

„Schimbările de ieri vor avea puține efecte la alegerile de duminică. L-au mai întârit pe Klaus Iohannis cu 1-2 procente, știu că nu o să cadă sub 40%. Ceea ce s-a întâmplat ieri va avea un rol fundamental la alegerile din turul 2. Guvernul are timp până atunci să își intre în pâine și să se vadă ceva în aceste două săptămâni. Diferențele pentru Iohannis vor fi favorabile mult mai mult decât acum. 

Ce credeți că va face Guvernul Ludovic Orban într-o săptămână? Are timp să îi demită pe prefecți, să mai dea câteva ordonanțe pentru desființarea unor agenții, instituții, comasarea altora, și lucrurile acestea se vor face și vor produce o oarecare spaimă în rândul populației birocrate, care o să activeze probabil oameni în spatele Vioricăi Dăncilă. Dar își dau seama că vor face degeaba acest lucru pentru că Viorica Dăncilă e pe făraș.

Dăncilă câștigase atunci când a pierdut moțiunea mai mult decât înainte. Eu cred că oamenii s-au pus în spatele ei pentru că l-au părăsit pe Mircea Diaconu. Acum Viorica Dăncilă câștigă și mai mult pentru că Diaconu a fost dezbrăcat și mai tare de zestrea lui electorală, după jocurile lui Ponta, Tudose și tot ce s-a întâmplat în PRO România. Perdantul principal a fost PRO România la această chestiune, nu doar Ponta personal. Mircea Diaconu pare manevrat de niște băieței care fac niște jocuri ce nu servesc electoratului care se punea în spatele lui. Acest electorat se va duce către Viorica Dăncilă. Dăncilă mai câștigă un procent acum”, a declarat sociologul Bruno Ștefan.

PSD a plecat de la guvernare

Guvernul propus de premierul desemnat Ludovic Orban a fost învestit, luni, de plenul reunit al Parlamentului. Din totalul 465 de parlamentari, s-au înregistrat 240 voturi, a anunţat senatorul Silvia Dinică.

Preşedintele PNL Ludovic Orban este un om politic român, în vârstă de 56 de ani, absolvent al Facultăţii de Tehnologia Construcţiilor de Maşini din cadrul Universităţii Braşov (1988) şi absolvent de studii politice al SNSPA, din 1993. Orban a fost ministru al Transporturilor în perioada 2007-2008, în Guvernul Tăriceanu şi viceprimar al Capitalei între 2004 şi 2007.

Acesta a avut două mandate de deputat din partea Partidului Naţional Liberal între 2008 şi 2016, şi a ocupat de două ori funcţia de vicepreşeinte al Camerei Deputaţilor (între 2019 şi 2011 şi în 2016). De asemenea, preşedintele liberalilor a mai ocupat şi funcţii în Guvern, fiind Secretar de stat şi preşedinte al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici(2000-2001) şi secretar de stat, şef al Departamentului Informaţiilor Publice al Guvernului(1999-2000).

În anul 1996 a ocupat o funcţie de consilier local la sectorul 1 Capitalei, iar între 1992 şi 1996 a fost consilier local la sector 1.

Ludovic Orban, al optulea preşedinte post-decembrist al PNL

În partid a ocupat funcţia de primvicepreşedinte al PNL între 2014 şi 2016 şi pe cea de preşedinte al PNL Bucureşti, între 2002 şi 2010. Ludovic Orban este preşedinte al PNL din 2016.

La alegerile parlamentare din 2008 a fost ales deputat de Bucureşti, mandat pe care şi l-a reînnoit în 2012.

La congresul PNL din 2009, Ludovic Orban a candidat în echipa lui Crin Antonescu, cel care a reuşit să-l detroneze pe Călin Popescu Tăriceanu de la şefia PNL, şi a fost ales prim-vicepreşedinte al partidului. După numai un an însă, a pierdut funţia în urma disputelor cu liderul partidului.

Ludovic Orban s-a remarcat ca un fervent critic al conducerilor PNL, atât în perioada în care partidul era condus de Călin Popescu Tăriceanu, cât şi atunci când la preşedinţia formaţiunii s-a aflat Crin Antonescu. Orban s-a pronunţat public şi a votat împotriva înfiinţării USL în 2011, spunând că amestecarea stângii cu dreapta nu este sănătoasă pentru democraţie.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *