Skip to content
Politică

Sociologul Bruno Ștefan, retrospectiva politică a anului 2019: Marele cutremur în spațiul public a fost căderea PSD

Sociologul Bruno Ștefan, președintele Biroului de Cercetări Sociale a realizat în exclusivitate pentru PSNews.ro o retrospectivă politică a anului 2019. În viziunea acestuia, marele cutremur politic al anului a fost reprezentat de căderea PSD, din el derivând și restul evenimentelor de pe scena politică românească.

“Cel mai mare lucru care s-a produs în 2019, un adevărat cutremur în spațiul public, a fost căderea Partidului Social-Democrat. Nicicând nu a fost atât de mare căderea acestui partid ce părea un monolit. Cu toate că la fiecare ciclu electoral noi vedeam că mai pierdea ceva, acum a fost căderea zguduitoare a PSD. Poate și unde fusese exagerat crescut în 2016 la un procent mai mare decât avea în mod obișnuit: 45% era mai mult decât 35%-37% cât lua în mod obișnuit. Atunci a fost un succes mult prea mare. 

PSD a fost puternic lovit, iar acesta este cel mai important eveniment politic al anului. Din el derivă celelalte evenimente. Dărâmarea aceasta a pornit mai dinainte, cu 2017, dar s-a văzut în toate cifrele electorale din 2019 un PSD aflat undeva la 20%-22%, ceea ce este mult mai puțin față de cât obținea în mod obișnuit. 

Mi se pare că nici liderii nu mai au aceeași autoritate ca atunci când erau la 30 și ceva la sută. Nici măcar în fiefurile în care PSD mai domină, în zona Olteniei, nu mai sunt atât de zei liderii PSD-ului local. Populația s-a încărcat cu o ură față de acest partid ce nu s-a mai văzut până acum. 

De aici derivă și restul evenimentelor. Schimbarea politică majoră din acest an este mai mare prin ura față de PSD și căderea lui și o smulgere mai mare a României din zona de influență în care a zăcut aproape 30 de ani. Deci este o smulgere din pesedism, dar nu către o direcție anume. Acum capitalizează PNL. A capitalizat USR până la europarlamentare, acum s-a mai prăbușit puțin. Nu știu cât ține și la PNL. Probabil va reveni și la PSD, dar nu în același fel. De asta spun că a fost o zguduire foarte mare a scenei politice, foarte profundă, cum nu s-a mai văzut în alte cicluri electorale. 

Anterior, bătăliile la prezidențiale erau foarte dure. Băsescu a câștigat cu foarte mare chin bătălia cu Geoană și cu Năstase. Iohannis la fel cu Ponta. Acum, Iohannis a mers fluierând, detașat și nu pentru că era Viorica Dăncilă un candidat slab. Oricine ar fi fost, Iohannis ar fi bătut zdrobitor orice lider PSD, pentru că lumea s-a desprins de acest partid, iar asta e marea schimbare a anului”, a precizat pentru PSNews.ro sociologul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *