Skip to content
Politică

Sociologul Dan Jurcan nu îl vede favorit pe Barna la congresul USRPLUS. Cine i-ar putea încurca planurile

Inquam Photos / George Călin

Sociologul Dan Jurcan a vorbit în exclusivitate pentru PS News despre dinamica confruntării din interiorul USRPLUS, în contextul viitorului congres care va tranșa soarta conducerii formațiunii. În viziunea acestuia dosarului lui Dan Barna pentru presupusa fraudă cu fonduri europene ar putea câtări semnificativ în contextul confruntării pentru șefia USRPLUS.

“Dosarul lui Dan Barna pe presupusa fraudă pe fonduri europene atârnă semnificativ în balanța de imagine din perspectiva alegerilor interne, dar trebuie să spunem că Barna este deocamdată nevinovat. Procurorii pot decide neînceperea urmăririi penale sau îl pot trimite în judecată. Și în acest caz poate fi considerat vinovat numai după o condamnare definitivă. Asta e în teorie, pentru că în practică, din perspectiva percepției publice, odată ce ești chemat la DNA ești  vinovat simbolic, imaginea ta este pătată pentru că nu te cheamă procurorii așa tam-nesam, dacă nu ai făcut ceva. Sau cel puțin așa funcționează jocul percepției. Altfel spus, dacă ești chemat la DNA, în accepțiunea mult utilizată de Iohannis împotriva PSD, ești penal”.

Dan Jurcan a amintit că Ludovic Orban și-a retras candidatura la PMB în momentul în care a existat un dosar la DNA. În schimb, Dan Barna nu procedează la fel.

“USR-PLUS a militat pentru opțiunea fără penali în funcții publice, iar acum vedem că domnul Barna o dă cotită. Să ne amintim că Ludovic Orban s-a retras din candidatura la primăria capitalei în momentul în care a  existat un dosar la DNA  bazat pe suspiciuni rezonabile privind unele sume de bani care ar fi ajuns la un post de televiziune. A fost declarat nevinovat si azi e liderul PNL.  E un exemplu care demonstrează că poți ieși întărit în cariera politică dacă la momentul potrivit faci un pas în spate.

Ori domnul Barna nu face asta, se apără căutând tot soiul de argumente care minimalizează implicarea lui în dosar. De aceea, cred că dacă nu se rezolvă problema dosarului până la congresul USRPLUS și sunt șanse mari să fie așa, Dan Barna are o problemă de credibilitate, iar concurenții lui sunt clar avantajați. Spun concurenți pentru că nu e foarte clar dacă singurul concurent va fi Dacian Cioloș sau vor mai fi și alții”.

Sociologul vede și alți potențiali concurenți pentru șefia formațiunii.

“În ultima vreme îi vedem pe miniștrii Cătălin Drulă și Cristian Ghinea ca fiind extrem de vizibili, cu viziuni clare despre ce vor și cu o fermitate în discurs și în faptă demnă de un lider veritabil. Dacă lucrurile încep să se miște la transporturi  iar atragerea de fonduri europene  și implementare PNRR se vor dovedi un succes, e posibil  să vorbim  de doi lideri importanți în cadrul USR PLUS. Apoi, să nu uităm că Cioloș este liderul progresiștilor europeni, are treabă multă la Bruxelles, ori USR PLUS, pentru a-și consolida poziția în și pentru a sparge  pragul de rezistență  15% din perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare și prezidențiale, are nevoie de un lider dedicat luptei politice în fiecare zi, aici, la București.”

Amintim că Dan Barna, a anunțat, luni, la finalul ședinței coaliției de guvernare, că a primit o înștiințare din partea Departamentului pentru lupta antifraudă (DLAF), prin care a fost îndrumat să se adreseze DNA. Barna ar fi fost reclamat la DNA de către DLAF pentru „posibila săvârșire a unor fapte de natură penală”, cu privire la proiecte finanțate din fonduri europene în care a fost implicat înainte de 2016.

“Dacă se va porni o urmărire penală împotriva mea, evident că mă voi retrage”, a mai spus Barna.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *