Sociologul Darie Cristea despre Călin Georgescu: Un fenomen care nu putea fi măsurat pentru că nu exista acum o lună

Foto PS News

Darie Cristea, doctor în Sociologie și conferențiar la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București, a făcut o analiză a ascensiunii tăcute a lui Călin Georgescu și a explicat de ce sondajele nu au anticipat victoria acestuia în alegeri.

„Da, este o surpriză ceea ce s-a întâmplat cu Călin Georgescu. Pe de altă parte, e un fenomen care nu exista acum o lună, e un fenomen care a crescut foarte mult în ultimele două săptămâni. Deci, pe undeva, era normal să nu fie măsurat pe sondajele de opinie.

Să ne aducem aminte că acest candidat își anunța candidatura undeva în a doua jumătate a lunii octombrie. El a intrat în sondaje direct cu 5%, în condițiile în care nu avea prezență la televizor, nu avea afișe, nu avea o campanie vizibilă, mă rog, în afară de ce era pe Tik Tok sau ce urma să fie pe Tik Tok. El a intrat direct cu 5%, iar ulterior a crescut săptămânal și a crescut foarte mult în ultimele două săptămâni, inclusiv în ultimele zile de campanie”, a explicat Darie Cristea.

Călin Georgescu, voturi de la Diana Șoșoacă, Cristian Terheș, George Simion + nehotărâții

„Practic, el a reușit să acumuleze eforturile, să le spunem, suveraniste, antisistem, radicale sau cum vreți să le ziceți, pentru că sunt niște nuanțe aici… de la Diana Șoșoacă, a reușit să fure două procente și din ce adunase Cristian Terheș, a reușit să fură vreo două-trei procente de la George Simion. Și de asemenea, trebuie să observăm că la aceste alegeri exista un procent destul de mare de oameni care ziceau că sigur vor să meargă la vot, dar nu se hotărâseră cu cine să voteze și lozul câștigător aici se pare că l-a tras Călin Georgescu.

A fost un fenomen care s-a acumulat pe parcursul campaniei, mai ales în ultima săptămână și sondajele făcute – dacă le-ați văzut, cu vreo două zile înainte de ziua votului – au arătat această creștere destul de bine.

Deci e un fenomen care n-avem cum să fie prognozat acum o lună, pentru că acum o lună nu există”, a mai punctat Cristea.

Sociologul a mai amintit de campanii precedente în care a existat o evoluție imprevizibilă a candidaților, pe care sondajele de opinie nu au reușit să le estimeze cu exactitate.

„S-a mai întâmplat lucrul ăsta. Să ne aduce aminte de primul mandat al lui Klaus Iohannis, când Victor Ponta câștigă turul 1, când sondajele îl indicau favorit pe Ponta și totuși, ziua votului îl avantajează pe Klaus Iohannis. Să ne aducem aminte de surpriză AUR de acum 4 ani, când AUR apare târziu în câteva sondaje și cu scoruri mult mai mici decât a reușit să ia la alegerile parlamentare. Deci e ceva ce a crescut pe parcursul lunii de campanie și, mai ales, în ultimele zile de campanie.

Sigur, fenomenul ăsta este unul accentuat și de o bizarerie a acestei campanii, în care pentru prima dată nu am avut doi sau trei candidați care să fie mult deasupra celorlalți. Să ne gândim că la celelalte campanii am avut mereu vreo trei candidați puțin peste sau puțin sub 90%. Și totuși am avut toți acești candidați cu scoruri relativ mici față de ce s-a întâmplat în ultimii peste 30 de ani și asta a făcut posibil anumite răspunsuri la situație.

De asemenea, este interesantă evoluția lui Nicolae Ciucă, despre care s-a spus la un moment dat că ar fi pe locul trei, care avea 18% -19%, iar în alte sondaje el a stat mereu undeva sub 10%, ceea ce iarăși este o bizarerie, modul în care s-au făcut măsurători în această campanie. Și cred că aceste incongruențe dintre sondaje privind scorul lui Nicolae Ciucă a făcut posibile și alte fenomene ciudate la aceste estimări.

În principiu, ce s-a întâmplat cu Călin Georgescu, este pur și simplu rezultatul faptului, că în timpul campaniei a avut o evoluție, în timp ce, de exemplu, Mircea Geoană a tot scăzut de-a lungul campaniei”, a concluzionat Darie Cristea.

Autor

  • Cu o experiență de peste 20 ani în presă, Dana Musceleanu vine în redacția PS News după aproape 4 ani ca editor coordonator la site-ul Antena 3 și alti 3,5 ani ca senior editor la site-ul B1 TV. Absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, a debutat pe clasicul print, iar apoi a făcut pasul spre online. "A scrie pentru mine e sinonim cu a fi. Mă bucur să îmi să îmi continui aventura jurnalistică într-un mod cât mai eficient, până nu preiau roboții tot business-ul. :)"

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: