Sociologul Darie Cristea, despre cum percep românii candidaturile independente

Foto PS News

Sociologul Darie Cristea, invitat în emisiunea „ Puterea Știrilor” moderată de Marinela Angheluș, explică fenomenul candidatului independent versus candidatul membru de partid, așa cum este perceput de români. „Candidatul venit din afara politicii are o mică problemă, și anume că nefiind trecut prin măsurătorile uzuale de care beneficiază un om politic, nu știi în ce măsură publicul îl identifică”, spune Cristea.

„Ne aducem aminte că și Nicușor Dan, când a intrat în jocul politic, a venit din afara politicii. Să nu uităm că atunci când a început să fie primar, cu mult, mult, înaintea lui Nicușor Dan, Cristian Popescu Piedone și el a venit cumva pe ideea că vine din administrație, iarăși nu era politicianul tipic și atunci deja aveam o alegere între trei candidați care nu erau candidați politici tipici.
Pe de altă parte, întotdeauna candidatul venit din afara politicii are o mică problemă, și anume că nefiind trecut prin măsurătorile uzuale de care beneficiază un om politic, nu știi în ce măsură publicul îl identifică, de exemplu, cu funcția pe care el caută să o să o primească.
Mai mult, atunci când sunt alegeri, mai ales atunci când sunt alegeri care vizează această persoană în în primul rând (și aici nu vorbim de un vot pe listă ca parlamentare, nu vorbim de cineva care să dea o anumită culoare sau un anumit interes listei, ci vorbim efectiv de piesa principală din această alegere), să nu uităm că, dincolo de marketing, avem de-a face și cu influența modului în care se fac acest alegeri”.

E un fel de joc de: ”totul sau nimic”

„În contextul în care nu avem două tururi pentru primărie, este de așteptat ca diferența dintre candidatul câștigători și ceilalți candidați majori să fie destul de mică. Putem să ponderăm chestia asta și cu ce ipoteză avem privind participarea. Și e un fel de joc de totul sau nimic și de un reglaj pe care de foarte multe ori s-ar putea să nu ne ajute să-l facem, nici măcar sondajele.
S-ar putea ca diferența dintre candidatul ales și următorul să fie atât de mică încât să nu fie relevante”.

O mulțime de factori care sunt complet în afara controlului candidatului și în afara controlului partidelor ar putea să genereze candidatul câștigător

„Probabil că s-a apreciat că această candidatură a doctorului Cîrstoiu este foarte riscantă și că publicul nu a rezonat cu ea atât de mult cât ne puteam aștepta.
Sigur, noi am făcut comparația cu istoricul electoral a lui Sorin Oprescu, de exemplu, facem abstracție de ce s-a întâmplat după aceea, ci de ideea care a apărut la un moment dat ca Sorin Oprescu să fie primarul Bucureștiului.

Să nu uităm că Oprescu nu a beneficiat de o susținere formală din partea PSD-ului și să nu uităm că el, totuși, era un personaj mult mai cunoscut publicului decât doctorul Cîrstoiu, chiar înainte de a obține o funcție atât de importantă.

Deci, pur și simplu cred că, punând în balanță toate aceste criterii și având în vedere alegerile într-un singur tur, au înțeles că nu au prima șansă cu acest candidat, chiar dacă sunt două partide uriașe în spatele lui”, spune sociologul.

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL