Skip to content
Politică

Sociologul Gelu Duminică, avertisment după declarațiile rasiste ale primarului din Târgu Mureș: Marea problemă este că domnul Florea are un public care susține astfel de teze

Facebook/Gelu Duminică

Sociologul Gelu Duminică a precizat, în legătură cu declaraţiile controversate ale primarului din Târgu Mureş, că marea problemă nu o constituie atât afirmaţiile extrem de grave ale omului politic Dorin Florea, ci susținerea de care se bucură în rândul maselor. Acesta este de părere că dacă lui Florea i s-ar retrage sprijinul politic și societatea ar condamna astfel de ieșiri publice, s-ar da un puternic semnal.

“Domnul primar Florea spune ceea ce spune pentru că are un public care susține astfel de teze. Astfel de idei, profund greșite, izvorăsc  dintr-un sentiment de superioritate pe care mulți dintre noi îl explorăm. Ne considerăm mai buni decât ceilalți din diverse motive: pentru că avem altă culoare, suntem mai bogați, mai educați. Iar astfel de idei, din păcate, au și foarte mulți susținători. Iar din acest punct de vedere cred că ar trebui să ne surprindă susținerea de care acest om sau această idee are parte și nu declarațiile unui om politic. Mulți au câștigat capital politic de pe urma unor astfel de idei. Iar ulterior au devenit dictatori și au distrus societăți întregi. Dar ei aveau susținerea publicului.

Dacă societatea, în marea ei majoritate ar fi scandalizată se astfel de declarații și dacă partidul din care domnia sa face parte i-ar retrage sprijinul politic, cred că s-ar da un semnal puternic”, a precizat sociologul pentru PSNews.ro.

Zilele trecute, primarul municipiului Târgu Mureș, Dorin Florea, a făcut mai multe afirmații grave. Concret, acesta propune introducerea unui set de 4 criterii care trebuie îndeplinite de către orice cuplu care vrea să aibă copii, în contextul discuției cu privire la dublarea alocației. El propune ca viitorii părinți să facă copii în urma unei anchete sociale care să țină cont, printre altele, de situația financiară și de educație. El mai consideră că cei care nu îndeplinesc criteriile ar trebui să rămână fără copii.

Contactat de HotNews.ro, Dorin Florea susține că propunerea sa nu este „radicală deloc”, fiind una despre care a mai vorbit și în trecut. El a precizat că „statul încurajează nemunca” și că a întâlnit cazuri în care fete de 12-13 ani au devenit mame „pentru banii de alocație”. Dorin Florea s-a referit explicit la comunitatea romă, susținând că, dacă se vor impune astfel de condiții, „o să intre frica în ei” și n-or să facă copii doar pentru bani.

„Eu am (la Tg. Mureș-n.r.) cel mai mare număr de țigani din țară (…) Țiganii sunt o problemă serioasă a României și ne facem că nu vedem?! (…) De când i-a dezrobit Cuza, au rămas la fel”, a spus el, precizând că „dacă văd trei copii la cerșit, în rețele de pedofilie, sunt nebun să nu intervin ca stat și să las pe seama Justiției”.

1 comentariu la “Sociologul Gelu Duminică, avertisment după declarațiile rasiste ale primarului din Târgu Mureș: Marea problemă este că domnul Florea are un public care susține astfel de teze

  1. – „Dacă societatea, în marea ei majoritate ar fi scandalizată se astfel de declarații și dacă partidul din care domnia sa face parte i-ar retrage sprijinul politic, cred că s-ar da un semnal puternic !” G.Duminica

    – nu vrei sa-l judece staboru’ ?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *