Skip to content
Sănătate

Sociologul Gelu Duminică, despre felul în care contabilizăm victimele Covid-19: Nu avem o cultură bazată pe solidaritate, care să se ghideze pe principiul „Fiecare individ contează”

Inquam Photos / Octav Ganea
" "

După ce a declarat că bilanţul oficial din România al deceselor COVID-19 nu reflectă cu acurateţe realitatea, întrucât multe dintre persoanele cu comorbidităţi, diagnosticate ca infectate cu virusul SARS-CoV-2, erau deja într-o stare gravă din cauza bolilor cronice de care sufereau, secretarul de stat din Ministerul Sănătăţii, dr. Horaţiu Moldovan, a fost criticat dur de sociologi.

Sociologul Gelu Duminică susţine că declaraţia secretarului de stat Horaţiu Moldovan arată cât de puţin empatică este o parte din societatea românească. „Păi, pe principiul domnului Moldovan, ar trebui ca pe bătrâni şi pe bolnavi să-i aruncăm în groapă. Fix ca spartanii. Exagerând, pe această logică, după un accident de circulaţie, dacă victima este un bătrân sau un bolnav cronic, nu mai facem dosar penal pentru că nu a murit în accident, ci în urma bolii sau vârstei”, spune Gelu Duminică.

" "
" "

Sociologul susţine că, din păcate, o astfel de logică este adoptată şi de o mare parte a societăţii româneşti. „Nu avem o cultură bazată pe solidaritate care să se ghideze pe principiul «Fiecare individ contează». Formal, susţinem că toţi suntem egali, dar în realitate există indivizi care se cred «mai egali», mai şmecheri în comparaţie cu ceilalţi”, a precizat Gelu Duminică.

La rândul lui, sociologul Mircea Kivu atrage atenţia că modelul de numărare a victimelor COVID-19 din România respectă cerinţele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). „În definiţia de caz dată de OMS scrie negru pe alb că la decesul unui pacient care a avut o boală cronică, fie ea şi în fază terminală, şi care a fost şi infectat cu noul coronavirus, la cauza morţi se trece COVID-19. Asta din punct de vedere legal. Din punct de vedere moral, putem spune că respectivul bolnav în fază terminală poate mai avea o zi de trăit şi pe aia i-a luat-o COVID-19. Apoi, pot întreba dacă autorităţile ştiu cu exactitate câţi români au decedat la domiciliu de COVID-19 şi nimeni nu i-a diagnosticat cu respectiva boală? Nu cred că au răspuns. Revenind, este un model de calcul al OMS valabil pentru toată lumea”, a subliat Mircea Kivu, informează adevarul.ro.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *