Skip to content
Politică

Sociologul Gelu Duminică, verdict spinos înainte de alegeri: Singurul partid care poate face opoziție este PNL

facebook.com

Alegerile europarlamentare se apropie cu fiecare zi, iar partidele politice par să întețească deja bătălia pentru câștigarea acestor alegeri. Pentru o relatare a terenului politic actual, PSNews.ro l-a contactat pe sociologul și analistul Gelu Duminică, care ne-a oferit câteva puncte de vedere din perspectiva sa:

-Credeți că valul de furie și indignare stârnit de guvernarea PSD-ALDE în acești doi ani va afecta în vreun fel rezultatul scrutinului? Și dacă da, în ce măsură?

„Eu nu sunt convins de acest lucru. Răspunsul este un banc pe care-l știu de mai demult, cu Ștefan cel Mare pe câmpul de luptă strigând deodată: MOLDOVENI, LUPTĂM PÂNĂ LA UNU! La care moldovenii răspund: Așa, Măria Ta! Ca la două să mergem să mâncăm! Exact cam același lucru. Dacă furia nu se manifestă în înțelegerea rolului pe care votul nostru îl are, nu cred că vom schimba altceva decât cantitatea de înjurături care va fi aruncată de o parte și de alta. Din păcate nu sunt foarte optimist în momentul de față vizavi de participarea la vot, mai ales la europarlamentare, care cred că va fi foarte mică, iar condițiile acestea avantajează PSD-ul. În condițiile de față, cu o rată mică de participare, PSD-ul câștigă fără nicio problemă. La generale e același lucru. Sub 45% participare la vot, PSD câștigă fără probleme.” 

-Ce fel de mesaje ar trebui să transmită partidele de Opoziție pentru a convinge lumea să iasă la vot?

„Nu este vorba de mesaje, problema este cine le dă. Este vorba de credibilitatea mesagerilor. Dacă PNL va pune pe lista de europarlamentare pe Crin Antonescu pe loc eligibil, logic că cei foarte mulți dintre noi, cei care suntem liberali, nu vom uita faptul că domnul Dragnea era validat de Crin Antonescu. Dacă PNL-ul va pune pe listă pe domnul Hava sau pe domnul Blaga, așa cum se aude, din punctul meu de vedere mulți votanți PNL care în mod normal ar vota PNL se vor orienta către alte partide și alți candidați. Deci, repet, nu e vorba numai de mesaje. Din punctul meu de vedere ar fi nevoie de mesaje mai penetrante, mai pe limbajul poporului, dar este vorba de cine dă mesajul.” 

-Acest lucru este valabil pentru un partid cu vechime, dar cum este cazul USR-ului, care are oameni noi care nu au mai făcut politică până acum?

„USR, față de cât are acum, e foarte puțin probabil să învingă, pentru simplu motiv că structurile de partid sunt limitate. Alegerile nu se câștigă numai prin mesaje, ci și prin structuri foarte bune, capitol la care USR-ul mai are încă de lucrat. Din punctul meu de vedere, USR-ul este un partid de 14, maxim 15%. Este la fel ca PLUS sau Pro România care în momentul de față își întăresc sau își crează structurile. Există un singur partid care poate face opoziție la un asemenea nivel, care are filiale și în ultimul cătun. Există doar două astfel de partide: PSD și PNL. Restul nu pot concura astfel încât să asigure alternativa la guvernare decât pe un val de emoție majoră. PLUS, Pro România, nu pot concura cu așa ceva decât dacă beneficiază de un val de emoție fantastic, ceea ce nu se poate decât dacă se întâmplă înainte de alegeri. Celelalte partide de Opoziție trebuie să se coalizeze dacă vor să aibă vreo șansă. Bătălia majoră se dă între PNL și PSD.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *