PSD ar fi coborât chiar sub pragul de 25 de procente în intențiile de vot, fiind urmat îndeaproape de liberali. Pe locul trei se află USR, potrivit unui sondaj IMAS comandat de Uniunea Salvați România.
Conform sondajului, scorurile la acest moment sunt: PSD – 24,9%, PNL – 23,3%, USR – 14,8%, ALDE – 11,7, MRÎ (Cioloș) – 8,2%, UDMR – 5,8%, PRM – 2,4%, PMP – 2,1%, PNȚCD – 2,0%, PRU – 0,3%, alte partide – 4,4%.
„Tendințele sunt clare pentru că dacă vă uitați, IMAS a dat și cifrele din luna anterioară. Oricine poate să facă niște calcule și să vadă cum a evoluat fiecare partid. În primul rând sub impresia proastă pe care o lasă actuala guvernare și Liviu Dragnea care o girează, este clar că PSD scade. Vedeți că voturile trebuie să se ducă de la PSD undeva. O parte din ele s-au dus tot în cadrul alianței la ALDE din mai multe motive: miniștrii care lasă o impresie proastă începând cu primul-ministru sunt de la PSD. În plus, partidul ALDE a fost destul de rezervat în privința amnistiei și grațierii. După părerea mea aceasta este principala temă care face diferența între PSD și ALDE. Eu sunt convins, deși nu am niște cifre, că o mare majoritate din populația României nu susține amnistia și grațierea și când spun asta cred că procentul merge spre 90%. Nu mă refer la amnistia și grațierea în sine, ci nu aceasta dată acum în interesul unor oameni politici și cumva împotriva dorinței celor mai mulți dintre români manifestată în ultimii ani și în stradă.Faptul că se forțează amnistia și grațierea probabil că va determina și alți votanți ai PSD să plece spre alte formațiuni și chiar membrii sau unii lideri politici, câțiva din ei plecând deja la partidul lui Victor Ponta. Și atunci, cu atât mai mult votanții au modele de desprindere de un PSD care din ce în ce mai mult este identificat cu dorința unui grup de a scăpa de pedepse de justiție.
După părerea mea nu este nimic complicat sau surprinzător. Este o situație în care PSD acționează împotriva unei majorități din populație, majoritate care include și simpatizanți și membrii ai săi. Acest fapt va avea ca efect ca și alte procente să plece de la PSD. În plus, mai sunt și alte aspecte. Aș mai adăuga la problema amnistiei și grațierii, care cred că este cea mai importantă, alte chestiuni cum ar fi mai ales cele legate de mediul rural al PSD și anume pesta porcină și cosecințele ei. Vine Crăciunul, iar mulți oameni din rural chiar dacă nu și-au pierdut ei porcii pentru că nu au fost în zonele afectate au văzut ce li s-a întâmplat altora și consideră că Guvernul nu a făcut suficient. De asemenea, se tem că s-ar putea întâmpla și lor data viitoare”, a precizat profesorul universitar.
Totodată, chestionat cine are de câștigat cel mai mult de pe urma a ceea ce se întâmplă cu PSD, Marian Preda a evidențiat că USR a punctat cel mai mult în ultima perioadă pentru că au fost mai activ, iar foarte mult va conta pe viitor, chiar dacă în cazul actualului sondaj nu a avut un impact prea mare, lista la europarlamentare care în viziunea sociologului este una cu oameni competenți cu un profil potrivit unei funcții la nivel european, în timp ce la PNL, dacă se confirmă că vor fi pe liste oameni precum Crin Antonescu sau Vasile Blaga, partidul va avea de pierdut.
„După cum v-am spus, eu cred că ceva mai mult USR pentru că a fost mai activ. Este o creștere la PNL, dar la USR creșterea în puncte procentuale este mai mare pentru că au fost mai activi, mai hotărâți. Ceea ce m-a surprins pe mine, dar nu foarte tare a fost o reducere a procentelor care au mers la Dacian Cioloș față de octombrie, dar cred că asta s-a întâmplat tot în cadrul voturilor dreptei. Faptul că Cioloș nu și-a finalizat procesul de constituire al partidului și nu a mai fost vizibil prin acțiuni împotriva lui Liviu Dragnea și împotriva PSD i-a făcut pe unii votanți să plece pentru că este un electorat care își caută de fapt indivizii și formațiunea politică pe care să o susțină. De aceea, unii dintre ei s-au dus înspre PNL și cei mai mulți din ei spre USR. Cred că este o premieră că la USR apar figuri care sunt coerente. De exemplu, deși nu cred că a influențat sondajul acesta pentru că decizia a fost destul de recentă, candidații la europarlamentare de pe primele 4-5 locuri pe care i-au votat în interiorul partidului au adus un plus. Până și procesul de desemnare al candidaților USR pentru europarlamentare a fost unul democratic cu vot intern al tuturor membrilor și a condus la o listă alcătuită din oameni foarte competenți. Dacă vă uitați, primii pe listă sunt persoane care au competențe și au avut responsabilități care au legătură cu Parlamentul European, cu reprezentarea la nivel european. Ghinea este fost ministru al Fondurilor Europene. Clotilde Armand vine cu studii în străinătate, origine franceză și este vorbitoare de limbi străine, iar astfel este asociată cu Europa și ideea aceasta de conectare a României la nivel european. Al treilea candidat pe liste a avut funcții administrative la nivel european. Așadar, lucrurile acestea care nu se văd la un public foarte larg, dar se văd la grupuri mici și mai ales la electoratul care se informează.
În același timp la PNL se vorbește din ce în ce mai mult despre o listă alcătuită din „dinozaurii de partid” cum ar fi Crin Antonescu, Vasile Blaga și alții. Lucrul acesta îi va costa dacă așa vor arăta listele. Dacă la USR și Cioloș o să vedem candidați competenți și noi în politică, iar în partea cealaltă o să vedem „bătrânii” de la liberali printre care Blaga și alții, atunci cred că PNL va pierde destul de mult în interiorul voturilor dreptei, așa cum PSD-ul pierde nu doar în favoarea celor de dreapta, ci și în favoarea partenerului de guvernare ALDE”, a conchis în exclusivitate Marian Preda pentru PSnews.ro.