Skip to content
Alegeri

Sociologul Marius Pieleanu indică formula prin care PSD ajunge în turul 2 la prezidențiale. Marea dilemă a social-democraților

psnews.ro

Alegerile prezidențiale de anul acesta se anunță a fi cu adevărat interesante. Până în prezent știm că actualul președinte Klaus Iohannis caută să obțină un nou mandat la Cotroceni, fiind sprijinit în acest sens de fostul său partid, PNL. Totuși, asigurarea unui nou mandat s-ar putea să nu fie o misiune atât de simplă, în condițiile în care USR și PLUS ar putea prezenta un candidat comun, iar PSD încă prospectează ideea unei candidaturi comune cu partenerii de la guvernare.

Preşedintele PSD, Viorica Dăncilă, a anunţat săptămâna trecută, că partidul a început sondajele pentru stabilirea prezidenţiabilului. PSD măsoară în sondaje şi varianta unei candidaturi comune PSD-ALDE, în persoana lui Călin Popescu Tăriceanu, dar şi varianta susţinerii unui candidat independent.

Sociologul Marius Pieleanu a explicat pentru PSNews.ro care ar putea fi formula care să ducă PSD în turul 2 al alegerilor, dar și care sunt marile dificultăți în obținerea acestei formule. În viziunea sociologului, un candidat comun PSD-ALDE-Pro România ar ajunge cu siguranță în turul 2 și ar putea amenința poziția actualului președinte.

În momentul de față există o mare dificultate în care se află PSD, pentru că trebuie să găsească cea mai bună soluție, astfel încât să treacă cu un candidat în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. O primă poveste care se leagă de dificultatea identificării e aceea că sunt mai mulți prezidențiabili care și-au manifestat dorința de a fi listați, cu cifre sensibil egale. Sigur, discutăm ca opinie, deocamdată eu nu am date riguroase. Printre ei se află desigur și Eugen Teodorovici, însă din partea PSD, așa cum știu eu că se întâmplă, sunt mai mulți măsurați: e vorba de Gabriela Firea, de Șerban Nicolae. Deci sunt câteva personalități și inclusiv din afara partidului care sunt măsurate, inclusiv domnul Tăriceanu ca o posibilitate de alianță de candidatură.

În turul unu, persoana care candidează din partea PSD ar trebui să aibă suficientă susținere din partea partidului. Adică acea personalitate politică ce va fi identificată de sondaje și nominalizată de congres trebuie să se bucure de sprijinul întregului activ de partid, pentru ca acel activ de partid să tragă pentru propriul său candidat. Aici există riscul ca o persoană din afara partidului nominalizată să nu stârnească entuziasmul în rândul activului de partid și să nu tragă. De asta spun că Tăriceanu deși se bucură de multă favorabilitate din partea membrilor și simpatizanților PSD, va trebui să convingă la congres activul.

Mai este o variantă, aceea a unui nume agreat de PSD, ALDE și Pro România. În această variantă, oricare dintre candidații pe care i-am enumerat se califică în turul 2. Dar aici e o problemă, pentru că nu știu în ce măsură Victor Ponta îl poate agrea pe Tăriceanu sau în ce măsură domnul Tăriceanu ar putea renunța în favoarea doamnei Firea, care se bucură în continuare de o susținere publică semnificativă. Deci există fricțiuni între aceste trei formațiuni politice în privința numelui, dar ca abordare rațională aceasta e cea mai consistentă, a explicat sociologul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *