Skip to content
Puterea Știrilor Video

Sociologul Mircea Kivu, previziuni sumbre pentru 3 partide parlamentare. Posibile fuziuni ar putea surprinde scena politică

" "

Sociologul Mircea Kivu, prezent miercuri în studioul Puterea Știrilor, a precizat că 3 partide parlamentare au, în acest moment, șanse mari să nu mai intre în viitorul Legislativ.

Potrivit sociologului, există mari semne de întrebare în ceea ce privește ALDE, UDMR sau PMP, acesta subliniind faptul că am putea să asistăm la apariția unor fuziuni până în toamna viitoare. Totodată, Kivu susține că ne-am putea aștepta chiar la o fuziune ALDE-PNL: „Tăriceanu a mai plecat din PNL, s-a mai întors în PNL”.

" "

Întrebarea este dacă ALDE va mai exista până la alegerile de anul viitor. Este posibil ca acest partid să nu mai existe. E posibil să facă o fuziune, nu se știe exact cu cine, poate chiar cu PNL. Tăriceanu a mai plecat din PNL, s-a mai întors în PNL. Este obișnuit cu asta. E posibil ca UDMR, ALDE și PMP să nu mai intre în Parlament la alegerile de anul viitor. De 2,3 legislaturi, UDMR este cam la muchie (…), PMP este un partid care este la limită. Acum a trecut de pragul de 5% la alegerile europarlamentare, dar cu puțin (…).

Mi-e greu să spun ce s-ar putea întâmpla cu partidul acesta, dar e posibil ca și acesta să recurgă la o fuziune până în toamna viitoare. Mai e un an, mai sunt alegerile locale. Vom vedea ce se va întâmpla și acolo”, a declarat sociologul, la Puterea Știrilor.

PNL conduce detașat în sondaje

Dacă alegerile parlamentare ar avea loc acum – în loc de anul viitor –29,6 dintre cei care spun că ar merge sigur la vot ar opta pentru PNL – în creștere cu aproape două procente fata de luna septembrie, arată Barometrul EFM, realizat de IMAS în luna octombrie.

PSD își menține locul 2 cu 21,2 la sută, in crestere cu aproape doua procente fata de luna septembrie. USR pierde și în această lună un procent și jumătate, rămâne astfel pe locul trei – cu 16,4%.

Pe locul 4, dar la distanta considerabilă, se află ProRomânia – partidul condus de Victor Ponta – în creștere cu aproape un procent – ajunge la 10,6% din intentiile de vot. Locul 5 este ocupat acum de UDMR – cu 5,5%, o mică creștere față de luna septembrie. Urmează formațiunea condusă de Dacian Cioloș – PLUS ajunge acum la 4,5%, in scadere fata de luna anterioară. ALDE – formațiunea condusă de Călin Popescu Tăriceanu – pierde două locuri. Ajunge pe locul 7, cu 4.3 procente. ALDE pierde astfel…2 procente. Urmează Partidul Mișcarea Populară – cu 3.4 % din intentiile de vot. Patru la suta dintre cei intervievati au spus ca vor vota cu alte partide.

Românii, chemați să își aleagă noul Parlament

Următoarele alegeri legislative în România vor avea loc la sfârșitul anului 2020 sau la începutul anului 2021. Parlamentul României este bicameral, fiind format din Camera Deputaților cu 329 de membri și Senat cu 136 de membri. Mandatul este obținut pentru o durată de patru ani.

Cei 329 de membri ai Camerei Deputaților sunt aleși prin mai multe metode: 308 sunt aleși din 42 de circumscripții constituite din cele 41 de județe ale României și municipiul București, prin reprezentare proporțională, iar patru sunt aleși, tot prin reprezentare proporțională, dintr-o circumscripție reprezentând diaspora română. Partidele trebuie să treacă un prag electoral care se calculează în două moduri: fie prin raportarea procentului de 5% la totalul voturilor valabil exprimate la nivel național, fie prin calcularea procentului de 20% din voturile valabil exprimate în cel puțin patru circumscripții electorale.

Locuri suplimentare se adaugă pentru grupurile minoritare etnice care concurează în alegeri și trec un prag special (mai mic); în prezent, 17 minorități etnice sunt reprezentate în Parlament. Cei 136 de membri ai Senatului sunt aleși din 43 de circumscripții constituite din 41 de județe (un total de 121 de locuri), municipiul București (13 locuri) și diaspora română (două locuri).

 

" "
" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *