Skip to content
Puterea Știrilor Video

Sociologul Mircea Kivu se așteaptă la peste 9 milioane de votanți la prezidențiale: Prezența va fi mai mare decât la europarlamentare

Invitat la emisiunea ”Puterea Știrilor”, sociologul Mircea Kivu a precizat că, în opinia sa, la alegerile prezidențiale din noiembrie prezența la vot va fi mai mare decât la europarlamentarele din primăvară, când au votat aproape 9 milioane de oameni.

”La europarlamentare a existat nemulțumirea oamenilor față de o anumită politică a PSD și față de liderul de atunci al PSD, Liviu Dragnea. PSD și-a schimbat liderul, e o figură relativ nouă, deși Viorica Dăncilă nu are o imagine foarte bună, dar mă gândesc că ea ar putea juca un atu pe care-l și joacă în acest început de campanie: ea poate spune, și e greu de contrazis, că PSD a mărit salariile și pensiile. Care vor fi urmările peste un an, doi, că a crescut inflația, astea sunt, ca să spun așa, discuții de elite. Pentru alegătorul de rând, e un adevăr palpabil.

La aceste alegeri prezidențiale cred că prezența va fi mai mare decât la europarlamentare. De obicei, dintre toate tipurile de scrutin, alegerile prezidențiale mobilizează cei mai mulți alegători. De ce? Pentru că oamenilor le place să voteze figuri, le place să personalizeze politica”, a declarat Mircea Kivu la ”Puterea Știrilor”.

Sociologul a explicat că ce s-a întâmplat la europarlamentare, când prezența la vot a depășit și cele mai optimiste așteptări, a fost urmarea unei emoții puternice în rândul alegătorilor, similară cu cea din 2014, la alegerile prezidențiale.

”Contează și momentul de emoție care există sau nu există la un anumit scrutin. De exemplu, în 2014, la turul 2 a fost acel val de nemulțumire legat de faptul că în diaspora oamenii nu și-au putut exercita dreptul de vot. Atunci a existat o emoție, o furie, o revoltă împotriva guvernanților care a făcut ca în turul 2 să iasă două milioane de oameni în plus la vot față de turul 1. Și asta deși teoria spune că în turul 2 ar trebui să meargă mai puțini, pentru că cei care și-au văzut favoritul ieșit din cursă ar putea să nu mai meargă la vot”, a completat Kivu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *