Skip to content
Sănătate

Sociologul Vladimir Ionaş, despre demisiile medicilor: În toţi aceşti ani, lipsurile erau doar pentru pacienţii nevoiţi să-şi cumpere medicamente sau alte materiale. Atunci nu am auzit de demisii în bloc

facebook

În plină criză declanșată de pandemia de coronavirus, România se confruntă cu situația în care în ultimele zile, zeci de cadre medicale de la mai multe spitale din ţară şi-au anunţat demisia, s-au pensionat ori au intrat în concediu medical invocând lipsa echipamentelor de protecţie sau, pur şi simplu, frica de o infecţie cu noul coronavirus.

Sociologul Vladimir Ionaş remarcă faptul că, în ţări precum Italia sau Spania, medicii-pensionari revin în sistem pentru a ajuta, în timp ce la noi mai mult se pleacă. „Probabil că mulţi şi-au ales această meserie nu neapărat dintr-o vocaţie, ci mai ales pentru beneficiile financiare, iar acum, în situaţiile de criză, aceştia sunt primii care pleacă. Sigur, sunt situaţii şi situaţii, iar adevărul e întotdeauna la mijloc, dar nu putem să nu remarcăm cum este acum invocată această scuză, oricât de legitimă, a lipsei materialelor. În toţi aceşti ani aceste lipsuri au existat, însă ele erau doar pentru pacienţii care erau nevoiţi să-şi cumpere singuri medicamente sau alte materiale. Atunci nu am auzit de demisii în bloc. Abia acum, când e vorba de ei, de sănătatea lor, auzim de aceste lipsuri. Este o dublă măsură”, este de părere sociologul Vladimir Ionaș, scrie adevarul.ro.

Situaţia este foarte gravă și amenință stabilitatea sistemului medical din România. Chiar și preşedintele Iohannis a ieşit marţi cu un mesaj special pentru cadrele medicale şi cu asigurări că vor primi toate materialele necesare.

„Ştiu, ştim că vă este greu, dar voi sunteţi în prima linie! Noi toţi, românii, ne uităm la voi cu speranţă, cu încredere, sunteţi linia de apărare a populaţiei împotriva acestei epidemii”, a spus Iohannis.

Pe de altă parte, preşedintele Alianţei Medicilor, Bogdan Tănase, spune că numărul celor care demisionează este extrem de redus şi că majoritatea medicilor sunt la datorie şi înfruntă această criză în ciuda riscurilor la care se expun. „Raportat la numărul de medici şi personal medical din sistemul sanitar, vorbim de un procent extrem de mic, sub 1%. Nu este un fenomen generalizat, iar majoritatea medicilor îşi vor face în continuare datoria aşa cum se aşteaptă de la ei. Un adevărat fenomen generalizat este însă lipsa materialelor de protecţie, şi acest lucru ar trebui să îngrijoreze autorităţile, şi nu să caute să ne lege de glie”.

Sociologul Gelu Duminică spune că argumentele din spatele acestor decizii sunt greu de înțeles. „E poate momentul ca şi ei să-şi facă datoria. Este o criză istorică pentru această ţară, cum poate nu a mai întâlnit în ultimul secol. Nu am citit de medici care să fi dezertat în faţa gripei spaniole în 1918. Avem nevoie să-şi facă datoria”, atrage atenţia sociologul.

La rândul lui, Emilian Mihailov, lector la Facultatea de Filosofie din Bucureşti, specialist în probleme de etică, precizează: „Refuzul de acorda servicii medicale, mai ales în situaţii de urgenţă socială, fără asigurarea preluării de o altă unitate medicală este un act profund iresponsabil. În cazurile în care riscurile nu sunt fatale, medici nu au scuze morale pentru demisii şi concedii medicale”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *