Skip to content
Politică

Socol: Reducerea TVA la alimente va contribui la mărirea potențialului de creștere economică de la 3% la 4% în 2015

" "

Măsura reducerii TVA la alimente va contribui la creșterea puterii de cumpărare și la mărirea potențialului de creștere economică, de la 3% la 4% în 2015, prin impulsionarea consumului și a investițiilor, susține consilierul premierului pe probleme macroeconomice, Cristian Socol, relatează Agerpres.

„Vor beneficia de măsură în primul rând persoanele cu venituri reduse și cele din clasa de mijloc care au ponderi ale produselor alimentare și băuturilor nealcoolice în coșul de consum cuprinse între 27% și 90%. Principalii beneficiari vor fi cei din gospodăriile cele mai sărace — familii cu mulți copii, monoparentale, familii de pensionari, șomeri, agricultori, familii din care fac parte salariați cu un venit sub salariul mediu pe economie (83% dintre salariații români) și gospodăriile cu venituri medii.

" "

Plusuri de bunăstare vor exista pentru fiecare român”, a declarat, luni, pentru AGERPRES, Cristian Socol.

Potrivit sursei citate, măsura reducerii TVA la 9% la produsele alimentare va contribui la creșterea puterii de cumpărare cu procente cuprinse între 4% pentru persoanele cu venituri ridicate și 15% pentru categoriile de persoane cu venituri reduse.

„Alături de creșterea salariilor, indexarea pensiilor și reducerea inflației, reducerea TVA la alimente și băuturi nealcoolice va ajuta la atingerea țintei privind creșterea puterii de cumpărare a câștigului mediu din acest an cu 10%, după ce aceasta a scăzut cu 5,3% în 2009 și cu 6,2% în 2010 și a crescut cu 3,9% în 2011, 0,8% în 2012, 2,1% în 2013 și 5,1% în 2014”, a subliniat consilierul premierului pe probleme macroeconomice.

De asemenea, Cristian Socol consideră că reducerea TVA la alimente la 9% va contribui și la mărirea potențialului de creștere economică prin impulsionarea consumului și a investițiilor.

În opinia acestuia, stimulul acordat consumului va conduce implicit și la o ofertă internă mai mare și mai competitivă de produse alimentare și băuturi nealcoolice, „măsura aruncând o mână de ajutor sectorului agroalimentar, un sector strategic pentru România”.

„Reducerea cotei de TVA pentru alimente și băuturi ne-alcoolice poate fi suportată fără dificultăți de bugetul de stat consolidat, în condițiile în care aceasta sare efecte de multiplicare consistente și, în plus, datele la 4 luni privind execuția bugetară arată încasări suplimentare consistente de venituri de plus 7,05 miliarde lei. Astfel, măsura nu va afecta angajamentele luate față de creditorii internaționali FMI, CE, BM și nici stabilitatea finanțelor publice pe termen lung consimțită de Pactul Fiscal (obiectivul de deficit structural pe termen mediu). De la 1 ianuarie 2016, viziunea macroeconomică va continua cu reducerea TVA general la 20%, continuându-se implementarea stimulilor fiscali pentru mărirea consumului și, astfel, echilibrarea motoarelor cerere internă-cerere externă în structura unei creșteri economice sustenabile de 5% începând cu 2016”, a mai spus Cristian Socol.

Sursa foto: financiarul.ro

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *