Şoferii testaţi pentru substanţe interzise la volan îşi pot recupera permisul

şofer
Sursa foto: why kei / Unsplash

Guvernul României, în cadrul ședinței din 10 august 2023, a adoptat ordonanța pentru modificarea şi completarea Ordonanței de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice.

Astfel, se reglementează cazul de restituire a permisului de conducere în baza rezultatului analizei mostrelor biologice realizate în instituțiile medico-legale autorizate prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive.

Astfel, şoferii testați pentru droguri la volan pot să își recupereze mai repede permisul dacă analiza mostrelor biologice e negativă.

Mai exact, la articolul 113 alineatul (1), după litera f) se introduce o nouă literă, lit. g), cu următorul cuprins:

Permisul de conducere se restituie titularului: „g) în baza rezultatului analizei mostrelor biologice realizate în instituțiile medico-legale autorizate prin care s-a stabilit absența în organism a substanțelor psihoactive.”

În aceste situații, permisul de conducere reținut potrivit art. 195 din Regulamentul de aplicare a OUG nr. 195/2002, aprobat prin HG nr. 1391/2006, poate fi restituit în baza soluţiei de clasare dispuse în faza urmăririi penale în condițiile legii, se arată în document.

Durata desfășurării urmăririi penale diferă de la o unitate de parchet la alta, fapt pentru care restituirea permisului de conducere reținut în condițiile prezentate se poate face mai devreme sau mai târziu, perioadă în care dreptul de a conduce este grevat de suspendare.

Soluția identificată este reglementarea unui nou caz de restituire a permisului de conducere pentru a putea preîntâmpina o posibilă prelungire a perioadei de suspendare a dreptului de a conduce.

Această soluție nu mai presupune efectuarea unor deplasări ale persoanelor interesate în vederea solicitării prelungirii dreptului de circulație, potrivit MAI, citat de ziare.com. 

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: