UE vrea reglementarea economiei „gig”. Cum sunt afectați șoferii Uber și Bolt

Sursa foto: pixabay
Sursa foto: pixabay

Legislația Europeană este aproape de a constrânge companiile de ridesharing precum Uber și Bolt să îi angajeze pe șoferii care lucrează pentru ei. Acest lucru va avea efecte atât asupra costului curselor, cât și asupra lucrătorilor.

Companiile de ridesharing se confruntă în această perioadă cu o legislație a Uniunii Europene care își propune să revizuiască acest model de afaceri. Acum, șoferii Uber sau Bolt vor trebuie să respecte alte reguli, deoarece nu vor mai fi considerați lucrători independenți, ci angajați.

Șoferii uber – lucrători independenți

Uniunea Europeană finalizează o lege privind munca pe platforme, care ar putea transforma mulți șoferi și curieri în angajați cu normă întreagă.

Legea vizează lipsa de protecție socială și beneficii în ceea ce este cunoscut sub numele de economie gig, condusă de aplicații care oferă perioade scurte de muncă temporară.

Printre cei afectați se numără și Uber, companie care a fost mult timp imaginea de referință pentru firmele din Silicon Valley care sfidează reglementările și au creat economia gig.

Economia de tip “gig” sau de sharing este definită ca fiind o piaţă online în care cererea se întâlneşte cu ofertă, respectiv furnizorii de servicii/freelancerii se întâlnesc cu viitorii clienţi. Primele servicii de acest fel care au apărut şi s-au răspândit cu succes au fost cele de transport şi de comenzi pentru mâncare (Uber, Lyft sau Grub Hub au avut cel mai mare impact în America). Au urmat cele de închirieri de spaţii (Airbnb, CouchSurfing) sau de servicii diverse, potrivit colorful.hr.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: