Șoferii vor fi testați toxicologic în ambulanța. Ordinul de ministru care va bulversa activitatea SMURD

Sofer cu alcool la volan
Sursa foto: Unsplash

Șoferilor implicați în evenimente rutiere li se pot recolta mostrele biologice prin care se stabilește dacă au consumat băuturi alcoolice sau droguri în spitalele care au secție de urgență, în instituțiile de medicină legală, dar și în ambulanțele serviciului mobil de urgență, mai exact în autospecialele SMURD, ce au în echipaj un medic, potrivit Ordinului Ministerului Sănătății nr. 1.252/2024.

Iar stabilirea concentrației de alcool sau a prezenței în organism a substanțelor psihoactive se realizează în cadrul instituțiilor medico-legale.

Totodată, examenul medical al persoanei, pentru evaluarea efectelor consumului de băuturi alcoolice sau substanțe psihoactive, se face acum în toate cazurile în care se recoltează mostre biologice. Până acum, acesta se efectua doar la solicitarea polițistului rutier, dacă persoana în cauză era implicată într-un accident de circulaţie rutieră în urma căruia a survenit decesul sau rănirea uneia sau mai multor persoane.

Sunt județe în care nu există nici o ambulanță SMURD cu medic, nici o unitate de terapie intensivă mobilă. În București și Ilfov sunt cinci unități de terapie intensivă mobilă cu totul. Nu avem nici o problemă cu efectuarea acestora în unitatea de primiri urgențe, dar în prespital se vor genera disfuncționalități grave, pe care le anticipăm. Sunt niște semne de întrebare care apreciem că vor crea mari disfuncționalități în funcționarea serviciului”, atrage atenția doctorul Bogdan Opriţa, coordonatorul SMURD.

El mai atrage atenția că există mai multe aspecte de care trebuie să se țină cont atunci când probele biologice vor fi recoltate la fața locului. Pe de o parte, legea stabilește să fie recoltate două probe la interval de oră, dar nu se precizează dacă SMURD-ul trebuie să stea la fața locului după ce recoltează prima probă, pentru a o recolta și pe a doua. Pe de altă parte, recoltarea probelor pentru stabilirea substanțelor psihoactive, se face și din urină. Medicii se întreabă cum va fi recoltată aceasta în ambulanță.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: