Skip to content
Politică

Solicitare de ultimă a lui Iohannis către Parlament. O lege fundamentală, supusă reanalizării

Președintele României, Klaus Iohannis,a transmis joi o solicitare către Parlamentul României prin care le cere deputaților și senatorilor să reanalizeze controversatele legi ale siguranței informatice.

Iohannis recomandă că trebui reanalizate acest pachet legislativ, astfel încât să existe un consens între CCR, Parlament, societatea civilă și servicii secrete, iar actualul blocaj  să fie depășit.

Iată comunicatul de presă al Administrației Prezidențiale cu privire la solicitarea lui Klaus Iohannis:

”Reanalizarea prevederilor legislative în domeniul accesului la datele de trafic informațional și al securității informatice

La inițiativa Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, la nivelul Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică (COSC) va începe din această săptămână reanalizarea prevederilor legislative în domeniul accesului la datele de trafic informațional și al securității informatice.

Demersul are drept scop depășirea blocajului care se înregistrează în prezent, punerea în acord cu deciziile Curții Constituționale și o mai bună informare a opiniei publice privind măsurile în plan legislativ și efectele acestora. Reanalizarea legislației în domeniu va include și consultări cu societatea civilă, înainte de reînceperea unui nou proces legislativ la nivel parlamentar, participarea reprezentanților societății civile fiind indispensabilă pentru un demers care să vină și în întâmpinarea celor care în trecut și-au exprimat reticența față de unele prevederi. Totodată, consultarea va include și întâlniri cu reprezentanți ai partidelor parlamentare din comisiile de profil, reprezentanți ai mediului de afaceri și ai celui academic.

Scopul discuțiilor este de a se găsi un echilibru între respectarea libertăților individuale și prevenirea terorismului, criminalității cibernetice și combaterea corupției. Consultările se vor desfașura în cadrul Comitetului Operativ de Securitate Cibernetică, organism prin care se realizează coordonarea unitară a Sistemului Naţional de Securitate Cibernetică. Conducerea COSC este asigurată de un preşedinte (consilierul prezidenţial pentru probleme de securitate naţională) şi de un vicepreşedinte (consilierul prim-ministrului pe probleme de securitate naţională). Coordonatorul tehnic al COSC este Serviciul Român de Informaţii.

Înainte de demararea procesului legislativ se vor respecta prevederile Legii transparenței decizionale”, transmite Klaus Iohannis.

foto: realitatea.net

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *