Locurile de parcare din Capitală reprezintă o miză uriașă pentru bucureșteni, inclusiv pentru locuitorii Sectorului 2. Dan Cristian Popescu, viceprimarul Sectorului 2, a declarat la „Puterea Știrilor” că a identificat deja câteva soluții rapide pentru rezolvarea acestei probleme.
„Soluția mea pentru parcări este simplă, este cea pe care au aplicat-o toate marile orașe din lume. Niciun loc de parcare nu trebuie să mai fie gratuit, toate locurile de parcare trebuie să fie plătite, ori printr-un abonament lunar, sau anual, pentru riverani, sau cu ora, pentru cei care vin în vizită. Niciun oraș din lume nu a găsit un alt mod de lucru. Și în acest mandat am reușit să facem vreo 1500 de locuri de parcare în plus, avem și 5 parcări supraetajate în lucru, dar avizele durează foarte mult. E un calvar, pentru că depinzi de alte instituții și de 2 ani de zile încercăm să luăm avize pentru aceste 5 parcări” a declarat Dan Cristian Popescu.
Adesea, parcările de reședință sunt destinate locuitorilor clădirilor rezidențiale și sunt arondate strict imobilelor (blocuri), și de care pot beneficia persoanele fizice în anumite condiții și nu trebuie confundate cu parcările de utilitate publică.
DOCUMENT Buna guvernare a USR în administrația locală. Cum fac risipă useriștii de banii de la bugetul de stat
VIDEO LIVE Scandal în Parlament la dezbaterea bugetului: Puterea și Opoziția se acuză reciproc de furt
Rareș Bogdan răspunde atacurilor venite dinspre USRPLUS: Acuzații dizgrațioase, tendențioase și lipsite complet de fundament
Omul rețelei de ”magistrați imobiliari” se întoarce la DIICOT. Silviu Mănăstire: Pe Iohannis și apropiații săi îi așteaptă vremuri grele
Adrian Dupu, noul secretar de stat DRRM, planuri pentru R.Moldova: Trebuie să vadă în România nu doar un frate, ci și proiecte concrete
„Soluția de fond este legată de plata parcării, pentru că odată parcarea plătită acest lucru va încuraja și investițiile în parcări și publice și private, și pe de altă parte va descuraja prezența unor mașini nefolosite în oraș, pentru că astăzi, din cauza gratuității parcării, avem peste 10.000 de mașini părăsite în Sectorul 2, oameni care spun este gratis, deci pot s-o las pe stradă. E un lucru incorect, este un abuz pe care-l fac în fața vecinilor lor, o mașină nefolosită trebuie dusă în afara orașului, la REMAT, sau la țară, undeva unde ai mai mult loc. La fel, sunt foarte multe mașini foarte puțin folosite, pentru că locul de la primărie este foarte ieftin, 50-70 lei pe an, mulți oameni care nu folosesc mașina decât foarte rar preferă să țină locul și să transforme mașina într-un fel de magazie. Dacă ar fi mai scump, poate ar lăsa locul. Prețul este prea mic și generează abuzuri, pentru că îl subînchiriază, deoarece prețul de piață e mult mai mare. Cei care închiriază în zona privată știu că plătesc minimum 100 de lei pe lună, sau cu 50 euro pe lună, în anumite blocuri noi. Nu cred că trebuie să ajungem chiar acolo, dar cred că undeva 300-400 de lei pe an e un preț corect pentru plata anuală a unei parcări”, a conchis viceprimarul sectorului 2, Dan Cristian Popescu, la „Puterea Știrilor”.
Un incovenient pentru rezolvarea problemei parcărilor este legat și de faptul că Bucureștiul are o concepție arhitectonică depășită, la care se adaugă o tramă stradală necorespunzătoare. Suprafața terenurilor cu potențial de reconvertire în locuri de parcare fără afectarea spațiilor verzi și a aleilor sau trotuarelor este redusă. Construcția parcărilor subterane sau supraetajate reprezintă o soluție viabilă doar pe termen lung, ținând cont de costurile ridicate pentru realizarea acestora.