Skip to content
Sport

Soluție românească pentru persoanele cu dizabilități: scaunul care se mută cu privirea

editiadedimineata.ro

Statisticile din țara noastră indică faptul că în România traiesc peste 784.000 persoane cu dizabilități, dintre care 185.007 adulți și 4.693 copii cu handicap fizic. Cea mai mare problemă a acestor oameni este accesibilitatea. Fie că ar fi vorba de provocarea banală la prima vedere, de a urca într-un mijloc de transport public sau de identificarea unei parcurs profesional și de viață adaptat realității existenței unei persoane cu dizabilități fizice – accesibilitatea e cea mai importantă.

În acest sens, redacția Ediția de dimineață a stat de vorbă cu șef lucrări dr. ing. Șolea Răzvan de la Facultatea de Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică și Electronică a Universității „Dunărea de Jos” din Galați, despre una dintre invențiile ingenioase la care a lucrat un student: un scaun cu rotile motorizat ce poate fi controlat cu privirea. Inginerul a explicat în detaliu cum funcționează invenția sa, care sunt implicațiile, care sunt costurile și cum crede el că un astfel de dispozitiv pentru persoanele cu dizabilități ar trebui finanțat.

Șolea Răzvan a fost inițial întrebat despre modul în care și-a ales această meserie, respectiv ce anume l-a determinat să pornească pe acest drum.

După ce am terminat facultatea, m-am angajat ca profesor de informatică la un liceu din Galați. După câteva luni a urmat stagiul militar și imediat după acest moment, m-am înscris pe un post de preparator la Facultatea de Automatică, Electronică și Inginerie. Acest lucru se întâmpla undeva prin anii 2000, iar din poziția de preparator am devenit asistent și apoi șef de lucrări, post pe care mă aflu și acum și aș dori să evoluez pe următoarele poziții de conferențiar și profesor universitar. Pasiunea pentru predat vine din familie, tatăl meu este profesor universitar și pot spune că m-a atras, atât partea practică, cât și cea de cercetare. Tatăl meu a inventat multe lucruri și întotdeauna mi-am dorit să fac și eu același lucru.”, a spus Șolea Răzvan.

În plus, acesta a dat detalii despre alegerea făcută de a rămâne în România, respectiv dacă această decizie pare să fie una potrivită și pentru viitor.

Am fost plecat timp de trei ani și jumătate în Portugalia cu o bursă de doctorat, acolo l-am terminat și l-am și dat, la Universitatea din Coimbra. Acolo mi s-au deschis noi orizonturi. Comparativ cu România, în aceeași perioadă 2004-2008, unde se investea foarte puțin în cercetare, pentru dezvoltarea ideilor, pe când acolo exista o bază foarte bine pusă la punct. Pentru doctorat am făcut parte din echipa de control a unor mașini de golf complet electrice, care încercau de atunci să devină autonome. Institutul de lângă Universitatea Coimbra s-a ocupat foarte mult de dezvoltarea acestui domeniu, pentru a ajuta la formarea mașinilor viitorului.
Motivele pentru care m-am întors au fost cele legate de familie și cred că mulți care pleacă se întorc din același principiu. Eu am o familie numeroasă, era și momentul crizei din 2007 și era greu să te dezvolți și afară. Eu am revenit în țară pe postul de șef lucrări și acum continui aici cu ce avem și cu studenții, pe care au încerc să îi ghidez spre domeniul roboticii, chiar dacă este un domeniu nu atât de dezvoltat în România și cred că pe viitor vom auzi mai multe despre acest segment al tehnologiei. Dat fiindcă sunt în zona de Automatică, pot spune că se leagă perfect cu robotica și aplicațiile derivate de aici. Și studenților am ales să le predau lucruri noi, care nu se aplică numai industriei, robotica fiind mult mai atractivă pentru aceștia. Automatica cuprinde atât zona de software, cât și partea de conectare a produselor hardware, iar plaja de angajare a studenților este mai mare: programare, dezvoltare componente hardware.”, a adăugat acesta.

Interviul integral îl puteți citi AICI

 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *