Skip to content
Politică

SONDAJ Alarmă pentru liberali: PSD depăşeşte PNL şi la nivel naţional. Umbra lui Iohannis se estompează

" "

SONDAJ: Alarmă pentru liberali: PSD depăşeşte PNL şi la nivel naţional, nu doar în Bucureşti. Umbra preşedintelui Klaus Iohannis se estompează.

Pentru prima dată de la prezidenţialele din 2014, PSD tinde să depăşească PNL în intenţia de vot pentru alegerile parlamentare, existând o evoluţie continuă în acest sens.

" "
" "

Potrivit Barometrului INSCOP Research realizat la comanda ziarului Adevărul, 38% din respondenţii care îşi exprimă intenţia de vot ar alege PSD (faţă de 36,3% în noiembrie), iar 37,2% PNL (faţă de 40,1% în noiembrie).

Liberalii nu au reuşit încă să suplinească golul lăsat de Klaus Iohannis care, pe măsură ce ne îndepărtăm de momentul alegerilor prezidenţiale, devine tot mai puţin potrivit să funcţioneze ca o locomotivă electorală pentru PNL.

În clasament, urmează ALDE cu 5,3% în martie, faţă de 4% în noiembrie, şi PMP cu 5,1% (faţă de 4,4% în noiembrie 2015). Cele două formaţiuni profită de pe urma scăderii înregistrate de liberali în intenţia de vot, în special ca urmare a tracţiunii oferite de apariţiile incisive ale liderilor lor (Călin Popescu Tăriceanu şi Traian Băsescu).

Singura formaţiune care ar mai reuşi să depăşească pragul electoral dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare este UDMR (cotată în martie cu 5% din intenţia de vot, faţă de 5,2% în noiembrie). Formaţiunea maghiară este urmată în clasamentul intenţiei de vot de M10 cu 2,2% (faţă de 2,4% în noiembrie) şi de PSRO, cu 1,8% (în comparaţie cu 2,1% în noiembrie).

Pe fondul expunerii mediatice negative generată de dosarele deschise de procurorii anticorupţie pe numele lui Gabriel Oprea şi Neculai Onţanu, intenţia de vot a UNPR continuă să se deprecieze, ajungând la 1,2% în martie faţă de 2,6% în noiembrie 2015. Trebuie ţinut cont, însă, că sondajul s-a încheiat în aceeaşi zi în care UNPR şi-a ales o nouă conducere. Aşadar, rămâne de văzut în cercetările sociologice viitoare ce efect vor avea schimbările de la vârful formaţiunii progresiste asupra intenţiei de vot cu care este cotată Uniunea.

Clasamentul este încheiat de PRU, cu 1,2%, PRM, cu 1% (faţă de 1,1% în noiembrie) şi PNŢCD cu 0,4% (faţă de 1% în noiembrie). În sfârşit, trebuie remarcat procentul ridicat (40,8%) al celor care nu indică o opţiune de vot (26,5% nehotărâţi, 11,1% nu merg la vot, 3,2% non-răspunsuri). Pe măsură însă ce se apropie alegerile, acest procent este de aşteptat să se reducă.  Sondajul a fost realizat între 21 şi 28 martie, pe 1.068 de persoane, cu o marjă de eroare de +/- 3%.

 

2 comentarii la “SONDAJ Alarmă pentru liberali: PSD depăşeşte PNL şi la nivel naţional. Umbra lui Iohannis se estompează

  1. Procente menținute artificial de PNL(PDL) de la înscăunarea lui Băshannis! Cum spanac să fii condus de 2 inși care împreună n-au cât partidul în încrederea publică (nici Blaga, nici Gorghiu nu au nici măcar aproape 20% fiecare!!!), cum să ai FRÂNE la conducerea partidului și să faci toate prostiile din lume, dar tu să crești ca partid în sondaje??? Chiar credeți că suntem toți niște cretini, cu tărâțe-n cap? Cât ați primit ca să propagați prostiile astea? Sau, mai grav: vă prostituați din convingere de „securism de dreapta”, că e la modă???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *