Skip to content
Politică

SONDAJ Brexitul le dă curaj italienilor. Câţi vor să iasă din UE

usb.it

Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană (aşa-numitul „Brexit”) le dă curaj italienilor. Citiţi, în cele ce urmează, câţi vor ca ţara lor să părăsească UE.

Riscul unui Italexit (cum numesc investitorii această părăsire a zonei uniunii, este de 9,9%), faţă de un 8,5%, care indică pericolul ieşirii Greciei din UE, se afirmă într-un articol Die Welt, citat de Cotidianul.

Indicii Sentix arată cât este de probabilă la trecerea unui an, după evaluarea pieţelor financiare, ieşirea Italiei din zona euro. Cât de mult se va schimba situaţia în ţara din sudul Alpilor nu se poate hotărî însă numai pe baza evaluărilor investitorilor. Capitalul a ieşit masiv din Italia. Citând Banca d’Italia, pasivele ţării din sudul Europei faţă de sistemul european se ridică la o cifră-record de 354 miliarde de euro. În ultima perioadă s-a remarcat o retragere de capital importantă din Italia. Nici în anul de criză acută 2012 Italia nu a avut aşa o scurgere importantă de capital.

Observatorii se arată foarte îngrijoraţi. După votul pro-Brexit, şi italienii au avut o creştere a datoriei externe de 78 miliarde de euro. Soldul negativ crescător este un indiciu clar că banii vor curge în şuvoi de la Banca Centrală Europeană către alte ţări, în loc să vină în economia peninsulei.

Economistul şef al Institutului pentru cercetări Economice, Hans-Werner Sinn, vede soldurile ţintă ca pe nişte indicatori pentru sănătatea uniunii monetare. În interviul pentru Die Welt el a avertizat că ”jumătate dintre italieni vor ieşirea din UE, este cel mai mare număr din populaţia unei ţări europene în care s-a pus această întrebare“.

Fie că te uiţi la elite sau la oameni care votează, scepticismul vizavi de euro este din ce în ce mai mare. ”Berlusconi a ţinut din 2011 întâlniri tainice pentru ieşirea ţării din UE, el şi alţi reprezentanţi italieni nu mai văd o altă alternativă”.

Cifrele sunt de speriat. Din 1999, de la adoptarea monedei euro în Italia, ţara nu s-a mai ridicat. Din criza financiară Italia nu şi-a mai revenit. Și azi economia Italiei produce mai puţin cu 25% faţă de anul 2007. Șomajul în rândul tinerilor este de 40%, ca niciunde în lume. Nu sunt joburi. Depind de cei în vârstă ca să trăiască. Riscul ca cei de 20 de ani şi ceva să nu aibă loc de muncă este de 4 ori mai mare ca la toţi şomerii luaţi cu totul. E un scor negativ unic în zona euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *