Skip to content
Politică

SONDAJ Care este cea mai importantă instituție din România. Pe ce loc se află Președinția

" "

Un nou sondaj de opinie realizat de cei de la INSCOP Research, la nivel național, prezintă care ar fi cea mai importantă instituție din România.

Potrivit unui procent de 30% dintr-un total de 1085 de respondenți, justiția este cea mai importantă instituție a democrației.

" "
" "

Totuși, rezultatele sondajului vin, totuși, în contradicție cu realitatea politică, în sensul în care Parlamentul ar trebui să fie instituția reprezentativă a democrației. Astfel, 30,1% dintre români indică Justiția drept instituția publică cea mai importantă a democrației, urmată de Președinție (22,6%), Guvern (19,1%), Parlament (15,6%).

Dintre cei intervievați, 0,8% au indicat altă instituție, în timp ce procentul non-răspunsurilor este de 11,8%.

Totodată, la nivel declarativ, respondenții la acest barometru afirmă, într-un procent de 71,3% că ar semna o petiție pentru susținerea unei cauze de interes public, 22,5% dintre cei intervievați nu ar semna, iar 6,1% nu au răspuns la întrebare.

Totodată, 49,9% dintre cei intervievați ar fi dispuși să trimită parlamentarului de colegiu o scrisoare pentru susținerea unei cauze, 41,2% nu ar fi dispuși, procentul de non-răspunsuri în acest caz fiind de 8,9%.
43% dintre români au răspuns că ar fi dispuși să participe la manifestații de protest, în vreme ce 47,9% nu ar fi dispuși, iar 9,1% nu știu sau nu răspund.

Sondajul relevă, totodată, că 38,1% dintre români s-ar înscrie într-un ONG care militează pentru o cauză care îi interesează, 51% dintre respondenți nu ar face acest lucru, în timp 10,9% nu știu sau nu răspund.
Dintre cei intervievați, 37,6% declară că ar fi dispuși să se implice permanent în activități de promovare a unor cauze semnificative, 51,3% au răspuns negativ la această întrebare, iar 11,1% au ales varianta „nu știu/ nu răspund”.

Conform Barometrului INSCOP, 13,2% dintre români ar fi dispuși să facă greva foamei pentru a susține o cauză, 79,1% nu ar da curs unei asemenea acțiuni, iar 7,7% dintre ei au oferit non-răspunsuri pe același subiect.

Acest barometru indică un grad de participare civică al românilor mediu, nefiind cifre îngrijorătoare din acest sens. Totodată, se poate aprecia că în România începe să se contureze o cultură civică.

Vezi aici cercetarea completa a celor de la Inscop Research despre valorile democratice

1

 

Volumul eșantionului a fost de 1085 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *