Skip to content
Politică

SONDAJ Ce cred românii despre aderarea la UE. Câți dintre ei se consideră cetățeni europeni și cum e privită trecerea la euro

INSCOP a realizat un sondaj pe tema atitudinii românilor față de Uniunea Europeană. Conform rezultatelor, majoritatea românilor consideră că sunt cetățeni europeni, iar 65% dintre ei sunt de părere că aderarea României la UE a adus avantaje.

În ceea ce privește legătura cu Uniunea Europeană, 63% dintre respondenți „asociază UE cu dezvoltarea economică, 58,9% cu locurile de muncă, 58,9% cu lupta împotriva corupției iar 54,1% cu exploatarea resurselor naturale. 52,4% dintre români asociază Uniunea Europeană, în primul rând, cu subordonarea față de țările din Vestul Europei, 52% cu intervenția în politica internă a României, 49% cu pierderea controlului asupra economiei, 47,1% cu răspândirea crizei economice, 42,7% cu pierderea identității naționale și 39% cu birocrația”.

De altfel, aceștia sunt de acord cu înființarea unei armate a UE în proporție de 62,5%, în timp ce doar 23,7% se declară împotrivă. Motivele se pare că sunt legate de securitatea regională și amplificarea îngrijorărilor cu privire la producerea unor conflicte armate în zonă.

Și trecerea la euro este acceptată de 58,1% dintre respondenți, în timp ce un procent de 9% nu au știut sau nu au răspuns.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *