Skip to content
Politică

SONDAJ Ce cred românii despre motivul demisiei lui Maior de la SRI și ce spun despre legile Big Brother

" "

Un sondaj realizat de cei de la Inscop Research prezintă opiniile românilor despre controversatele legi Big Brother, despre ce se ascunde în spatele demisiei lui George Maior din fruntea SRI, dar și ce părere au despre o serie de drepturi și libertăți care ar putea fi afectate de adoptarea pachetului de legi ”Big Bother.”

Mai mult de jumatate dintre romani (54,7%) declara ca nu ar renunta la o parte din libertatile si drepturile lor pentru a avea mai multa securitate personala, in timp ce 31,7% ar renunta la o parte din drepturi si libertati pentru mai multa siguranta, se arată într-un sondaj prezentat de Inscop Research la comanda ziarului”Adevarul”.

" "
" "

Sondajul mai arata ca putin peste jumatate dintre romani a auzit de disputa pe marginea legilor Big-Brother, dar, în schimb, 53,4% dintre respondenți au auzit de disputa legată de adoptarea acestui pachet legislativ.

inscop legile big brother

De asemenea, peste jumatate dintre romani au auzit despre demisia lui George Maior si au in general o perceptie pozitiva asupra mandatului sau la conducerea Serviciului Roman de Informatii. Peste 35% dintre respondenți consideră că demisia lui Maior a survenit după presiunile celor nemulțumiți de implicarea SRI în lupta împotriva corupției. 15,6% cred că presiune la adresa CCR și scandalul din jurul legilor Big Brother au fost motivul adevărat al demisiei fostului șef SRI, în timp ce 11,7% cred că acest eveniment s-a petrecut ca urmare a neînțelegerilor cu Klaus Iohannis.

2 inscop

Principalele concluzii ale barometrului INSCOP, potrivit hotnews.ro:

54,7% dintre romani declara ca nu ar renunta la o parte din libertatile si drepturile lor pentru a avea mai multa securitate personala, in timp ce 31,7% ar renunta la o parte din drepturile si libertatile lor pentru a avea mai multa siguranta personala. 13,6% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.

53,5% dintre romani nu cred ca telefonul lor a fost ascultat, in timp ce 30,3% cred acest lucru. 16,2% nu stiu sau nu raspund.

53,7% dintre romani declara ca le este mai teama de infractori, decat de institutiile statului, ca ar putea sa le intercepteze comunicatiile (telefon, email), in timp ce 27% declara ca le este mai teama de institutiile statului, decat de infractori, ca ar putea sa le intercepteze comunicatiile (telefon, email). 19,3% nu stiu sau nu raspund.

53,4% dintre respondenti au auzit de disputa pe marginea legilor privind retentia datelor, cartelele pre-pay si securitatea cibernetica adoptate de Parlament si respinse de Curtea Constitutionala. 39,3% spun ca nu au auzit de subiect, iar 7,3% nu raspund.
Dintre cei care au auzit de subiect (dintre cei 53,4%), 53,9% declara ca nu au cunostinta despre prevederile celor 3 legi si motivele pentru care au fost respinse de Curtea Constitutionala. 43,2% raspund afirmativ, iar 2,9% nu raspund.

70% dintre romani declara ca au auzit de demisia lui George Maior din fruntea Serviciului Roman de Informatii. 22,2% nu au auzit despre demisia lui George Maior, in timp ce 7,8% nu stiu sau nu raspund.
In ceea ce priveste motivele demisiei lui George Maior, parerile sunt impartite: 35,8% dintre cei 70% de respondenti care au auzit despre demisia fostului director SRI, cred ca acesta a demisionat din cauza presunilor celor nemultumiti de implicarea SRI in lupta impotriva coruptiei. 15,6% cred ca motivele demisie sunt legate de nemultumirea fata de respingerea de catre Curtea Constitutionala a legilor privind retentia datelor, cartelele pre-pay si securitatea cibernetica (legile Big-Brother). 11,7% cred ca George Maior a demisionat din cauza unor neintelegeri cu presedintele Klaus Iohannis, in timp ce 11,6% pun demisia pe seama dorintei personale de a pleca dintr-o functie pe care a ocupat-o timp de opt ani. 10,2% spun ca este vorba de un alt motiv decat cele enumerate, in timp ce 15,1% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.

37,2% dintre respondenti au o parere buna si foarte buna despre mandatul de 8 ani al lui George Maior in fruntea SRI. 30,8% aleg optiunea nici buna/nici proasta, in timp ce 6,9% declara o parere proasta si foarte proasta in legatura cu mandatul lui George Maior in fruntea SRI. 25,1% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.

„Barometrul INSCOP – ADEVARUL despre Romania” a fost realizat de INSCOP Research la comanda Adevarul in perioada 5-10 februarie 2015. Volumul esantionului a fost de 1065 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani. Eroarea maxima admisa a datelor este de ᅡ 3%, la un grad de incredere de 95%. Metoda folosita a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondentilor.

Vezi aici sondajul integral realizat de cei de la Inscop Reseach: Sondaj Inscop februarie 2015

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *